India larang 43 lagi aplikasi China

NEW DELH, 25 NOV – India semalam melarang 43 lagi aplikasi China termasuk beberapa dari gergasi e-dagang Alibaba, mengatakan ia mengancam ‘kedaulatan dan integriti’ tatkala ketegangan kekal tinggi antara jiran bersenjata nuklear itu berikutan pertempuran sempadan yang teruk.

New Delhi sebelum ini menarik balik 59 aplikasi China – termasuk platform perkongsian video yang amat terkenal TikTok – dari pasaran domestiknya yang besar, beberapa minggu selepas pertempuran di kawasan Ladakh pada bulan Jun apabila 20 tentera India terbunuh.

Sebanyak 118 aplikasi mudah alih China, termasuk permainan hit PUBG shoot ‘em up, dilarang pada bulan September.

Bahagian terbaharu aplikasi yang dilarang termasuk AliExpress Alibaba, perkhidmatan penghantaran Lalamove serta aplikasi temu janji dan penstriman langsung.

Pelaburan Alibaba dalam pasaran dalam talian yang berkembang pesat di negara yang mempunyai penduduk seramai 1.3 bilion itu termasuk platform pembayaran digital Paytm dan BigBasket.

Sentimen anti-China meningkat di India sejak pertempuran terbabit dan mencetuskan seruan supaya memboikot barang dari negara jiran itu. Import India dari China, yang merangkumi barang mainan, kosmetik, peralatan rumah tangga, komponen automotif dan keluli, berjumlah AS$74.9 bilion tahun lalu, menurut New Delhi. – AFP