India mula sambut pelancong asing

NEW DELHI, 15 NOV – India hari ini membuka pintu untuk pelancong asing dengan negara-negara timbal balas perjanjian perjalanan selepas 20 bulan larangan kerana pandemik COVID-19.

Operator pelancongan bagaimanapun mengatakan permintaan agak lembap kerana harga tiket yang mahal dan sekatan lain ke atas pelancong dari Britain, China dan lain-lain.

Negara yang terkenal dengan Taj Mahal itu, istana-istana gurun dan taman-taman harimau, melarang semua ketibaan pelancong dalam Mac 2020 ketika pandemik meningkat.

Namun selepas penularan menjejaskan COVID-19 awal tahun ini, jumlah jangkitan yang diketahui turun mendadak dan kerajaan, di bawah tekanan daripada industri yang merupakan paksi ekonomi pentingnya, bulan lalu mengumumkan pelonggaran.

Visa pelancong dikeluarkan bagi warga asing yang mendapat vaksin penuh dari negara-negara yang mempunyai pengaturan perjalanan timbal balik bermula 15 Oktober. Ia diperluaskan kepada penerbangan lain hari ini.

Pelancong dari negara diluluskan boleh mendapatkan visa online dan hanya perlu mengawasi kesihatan mereka 14 hari sebelum ketibaan. Namun pelancong dari Britain, Kesatuan Eropah, China, Brazil, Afrika Selatan dan yang lainnya dikenakan langkah-langkah tambahan termasuk ujian COVID-19 sejurus ketibaan.

Presiden Persatuan Operator Pelancongan India, Rajeev Mehra, mengatakan ketibaan dijangka mencapai hanya lima peratus kadar sebelum pandemik dalam masa beberapa bulan akan datang. “Kami menerima pertanyaan dan memberikan mereka sebut harga namun apabila mereka melihat harga tiket yang mahal, mereka mengatakan akan cuba dan datang kemudian,” katanya. – AFP

Orang ramai menunggu saudara dan rakan keluar dari Lapangan Terbang Antarabangsa Indira Gandhi di New Delhi, India, 15 November. Hampir 20 bulan, India hari ini mula menerima pelancong asing yang divaksin sepenuhnya ketika negara itu melonggarkan sekatan perjalanan. – AP