India sedia ujian COVID-19 cepat, murah

NEW DELHI, 21 OKT – Ujian COVID-19 berasaskan kertas yang cepat dan murah akan segera tersedia di seluruh India, dengan saintis berharap dapat membantu mengubah situasi pandemik di salah sebuah negara yang paling teruk dilanda virus itu di dunia.

India mencatatkan lebih 7.5 juta jangkitan, kedua selepas Amerika Syarikat (AS), dan wabak itu merebak dari bandar raya yang padat seperti Mumbai ke komuniti luar bandar dengan perkhidmatan perubatan yang terhad.

Feluda yang dibangunkan secara tempatan, dinamakan sempena detektif dalam siri novel India yang terkenal, menyerupai ujian kehamilan jalur kertas di rumah dan memberikan hasil dalam masa sejam.

Penyelidik optimis bahawa kos yang rendah dan kemudahan penggunaannya dapat membantu membendung penyebaran patogen di kawasan miskin dan terpencil.

“Ujian ini tidak memerlukan peralatan canggih atau tenaga kerja yang sangat terlatih,” kata pencipta bersama Souvik Maiti, seorang saintis di CSIR-Institut Genomik dan Biologi Integratif (IGIB) New Delhi.

India pada masa ini mendiagnosis COVID-19 dengan ujian RT-PCR, yang sangat tepat tetapi memerlukan mesin makmal canggih, atau ujian antigen, yang dapat memberikan hasil hanya dalam beberapa minit dengan kos yang terhad tetapi dengan ketepatan yang jauh lebih rendah.

Feluda, seperti ujian berasaskan kertas murah lain yang sedang dikembangkan di negara lain, dikatakan menggabungkan ketepatan ujian PCR dengan aksesibiliti kit antigen.

Sekiranya tersedia dalam jangka masa terbabit, India akan menjadi salah satu negara pertama di dunia yang mula menggunakan ujian sedemikian secara besar-besaran. – AFP