India siasat penipuan bank berjumlah AS$4.4 bilion

MUMBAI, 23 JUN – Para penyiasat India berkata mereka menyiasat apa yang mereka percaya mungkin penipuan peminjaman terbesar negara itu melibatkan 17 buah bank yang didakwa menggelapkan sekitar AS$4.4 bilion.

Biro Siasatan Pusat (CBI) berkata ia menjalankan serbuan di 12 lokasi di Mumbai kelmarin dan menemukan ‘dokumen berkaitan kesalahan itu’.

Sasarannya adalah Dewan Housing Finance Limited (DHFL) dan dua adik-beradik, Kapil dan Dheeraj Wadhawan, yang sudah pun ditahan dan disiasat dalam beberapa kes didakwa penipuan melibatkan bilion dolar, menurut laporan.

Tanpa menamakan firma itu, CBI berkata ia percaya syarikat dan eksekutifnya ‘menipu konsortium bank-bank…sekitar AS$4.4 bilion.

Syarikat pemberi pinjaman yang digelar bukan bank itu telah melakukannya dengan ‘mencuri’ pinjaman perniagaan besar dari bank-bank hingga kepada ‘syarikat-syarikat minyak dan entiti rekaan,” kata CBI dalam satu kenyataan.

CBI berkata audit berasingan menemui ‘beberapa kiraan lencongan dana daripada tertuduh bagi faedah peribadi dan pemalsuan buku-buku akaun untuk mengaburi dan menyembunyikan transaksi meragukan’.

Tidak ada adik-beradik Wadhawan mahupun syarikat induk DHFL, Piramal memberi komen berhubung perkara tersebut. – AFP