Sunday, September 24, 2023
22.3 C
Brunei

  -

  India tidak rancang jemput Ukraine

  NEW DELHI, 8 JUN – India tidak bercadang untuk menjemput Ukraine ke sidang kemuncak Kumpulan 20 negara perindustrian dan membangun pada September, kata menteri hal ehwal luarnya, hari ini.

  “Pada pandangan kami, penyertaan G20 adalah untuk ahli dan organisasi yang kami jemput. Senarai itu telah kami isytiharkan sebaik sahaja kami memegang jawatan presiden G20” pada Disember, kata Subrahmanyam Jaishankar memberitahu pemberita.

  Ukraine bukanlah ahli G20, manakala Rusia yang berperang dengannya adalah sebahagian daripada kumpulan itu. India telah mengelak mengutuk perang Rusia di Ukraine dan telah berusaha untuk menamatkannya melalui diplomasi dan dialog.

  “Ia bukan sesuatu yang kami semak dan ia bukan sesuatu yang jujur yang kami bincangkan dengan sesiapa sahaja,” kata Jaishankar.

  Perang Ukraine dan gangguan dalam bekalan makanan dan bahan api global dijangka menjadi agenda utama sidang kemuncak G20 di New Delhi.

  Zelenskyy telah dijemput untuk menyertai sidang kemuncak G20 tahun lepas di Bali, Indonesia.

  Perdana Menteri India, Narendra Modi bertemu dengan Presiden Ukraine, Volodymyr Zelenskyy di luar sidang kemuncak Kumpulan Tujuh negara perindustrian di Jepun pada Mei. Ia merupakan pertemuan pertama mereka sejak Rusia menyerang Ukraine pada Februari tahun lalu.

  India berharap untuk memperdalam perdagangan dengan Rusia, sekutu Perang Dinginnya, yang daripadanya ia terus membeli sejumlah rekod minyak mentah.

  India juga bergantung kepada Rusia untuk kira-kira 60 peratus daripada peralatan pertahanannya.

  Pada April, Ukraine meminta India membekalkan ubat dan peralatan perubatan serta membantunya membina semula infrastruktur yang rosak akibat perang. – AFP

  Seorang perwakilan berjalan melepasi paparan bendera negara yang mengambil bahagian di tempat perhimpunan kewangan G-20 di pinggir Bengaluru, India, 22 Februari. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...