Sunday, September 24, 2023
21.9 C
Brunei

  -

  India usir diplomat Kanada dalam perbalahan berhubung pembunuhan Sikh

  NEW DELHI, 19 SEPT – India menolak dakwaan bahawa kerajaannya dikaitkan dengan pembunuhan seorang aktivis Sikh di Kanada sebagai ‘tidak masuk akal, hari ini, dan mengusir seorang diplomat kanan Kanada.

  Ia berlaku sehari selepas Kanada mengusir seorang diplomat terkemuka India ketika ia menyiasat apa yang dikatakan Perdana Menteri Kanada, Justin Trudeau, sebagai dakwaan yang boleh dipercayai kerajaannya mungkin mempunyai kaitan dengan pembunuhan pemimpin Sikh Hardeep Singh Nijjar, yang ditembak mati pada 18 Jun di luar pusat kebudayaan Sikh di Surrey, British Columbia.

  Nijjar telah menganjurkan referendum tidak rasmi di India untuk sebuah negara Sikh yang merdeka pada hari kematiannya. Pihak berkuasa India mengumumkan ganjaran wang tunai tahun lalu untuk maklumat yang membawa kepada penahanan Nijjar, menuduhnya terlibat dalam dakwaan serangan ke atas seorang paderi Hindu di India.

  Dalam satu kenyataan, Kementerian Hal Ehwal Luar India menulis bahawa “keputusan itu mencerminkan kebimbangan Kerajaan India yang semakin meningkat terhadap campur tangan diplomat Kanada dalam hal dalaman kami dan penglibatan mereka dalam aktiviti anti-India.”

  Pengusiran kedua-dua diplomat itu berlaku ketika hubungan antara Kanada dan India tegang. Rundingan perdagangan telah tergelincir dan Kanada baru sahaja membatalkan misi perdagangan ke India yang dirancang untuk musim gugur. Bantahan oleh kumpulan kemerdekaan pro-Sikh di Kanada telah menimbulkan kemarahan kerajaan Modi.

  Pergerakan kemerdekaan Sikh, atau Khalistan, diharamkan di India, di mana para pegawai melihatnya dan kumpulan gabungan sebagai ancaman keselamatan negara. Tetapi pergerakan itu masih mendapat sokongan di utara India, serta negara seperti Kanada dan United Kingdom yang merupakan rumah kepada diaspora Sikh yang besar.

  Trudeau memberitahu Parlimen bahawa dia membangkitkan pembunuhan itu bersama Perdana Menteri India, Narendra Modi pada G20 minggu lalu. Trudeau berkata beliau memberitahu Modi bahawa sebarang penglibatan kerajaan India tidak boleh diterima dan beliau meminta kerjasama dalam siasatan itu.

  “Sebarang penglibatan kerajaan asing dalam pembunuhan warga Kanada di bumi Kanada adalah pencabulan kedaulatan kami yang tidak boleh diterima,” katanya. “Dalam terma yang paling kuat saya terus menggesa kerajaan India untuk bekerjasama dengan Kanada untuk menyelesaikan perkara ini.” – AP

  Gambar mendiang presiden kuil, Hardeep Singh Nijjar dilihat pada sepanduk di luar Guru Nanak Sikh Gurdwara Sahib di Surrey, British Columbia, kelmarin, di mana presiden kuil Hardeep Singh Nijjar ditembak mati di dalam kenderaannya semasa keluar tempat letak kereta kuil pada bulan Jun lalu. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...