Sunday, September 24, 2023
21.9 C
Brunei

  -

  Indonesia akan lancar program ‘visa emas’, tarik bakat global

  JAKARTA, 2 JUN – Kerajaan Indonesia merancang untuk melancarkan permaidani merah untuk bakat global melalui program ‘visa emas’ yang akan dilancarkan tidak lama lagi, yang bertujuan menjadikan Indonesia tempat yang lebih menarik untuk bekerja melalui permit tinggal lebih lama.

  Selepas mesyuarat Kabinet dengan Presiden Indonesia, Joko ‘Jokowi’ Widodo pada hari Isnin, Menteri Pelancongan dan Ekonomi Kreatif, Sandiaga Uno memberitahu pemberita bahawa visa emas itu boleh menjadi ‘pengubah permainan’ dalam usaha Indonesia untuk menarik lebih ramai pekerja asing dan pelaburan, yang seterusnya diharapkan dapat mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan.

  “Visa emas adalah dasar baharu yang akan kami lancarkan tidak lama lagi untuk menarik bakat berkualiti dalam bidang pendigitalan, kesihatan, penyelidikan dan teknologi,” kata Sandiaga.

  “(Dasar itu) akan menjadi pengubah permainan yang akan membawa lebih ramai warga asing, termasuk nomad digital dan usahawan untuk melabur di Indonesia.” – ANN

  Ilustrasi visa Indonesia. – ANN
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...