Tuesday, December 5, 2023
23.1 C
Brunei

  -

  Indonesia bersedia lancar kereta api berkelajuan tinggi

  JAKARTA, 1 OKTOBER – Indonesia akan melancarkan kereta api berkelajuan tinggi pertama di Asia Tenggara, projek utama di bawah inisiatif infrastruktur Jalur dan Jalan China yang akan mengurangkan masa perjalanan antara ibu kota dan bandar utama lain daripada tiga jam sekarang kepada kira-kira 40 minit.

  Projek itu telah dibelenggu kelewatan dan peningkatan kos, dan beberapa pemerhati meragui faedah komersialnya, tetapi Presiden Indonesia, Joko Widodo telah memperjuangkannya dan akan merasmikan landasan kereta api sepanjang 142.3 kilometer (88.4 batu) itu ketika ia memulakan operasi komersial, esok (2 Oktober).

  Kereta api peluru buatan China, yang dipanggil ‘Whoosh’, akan menghubungkan Jakarta dengan Bandung, ibu kota wilayah Jawa Barat yang berpenduduk padat. Widodo, bersama pegawai tinggi lain, dijangka menaiki Whoosh dari stesen pertamanya, Halim KCBJ di timur Jakarta ke stesen Tegalluar Bandung, yang terakhir daripada empat stesen laluan itu.

  Projek AS$7.3 bilion itu, sebahagian besarnya dibiayai oleh China, dibina oleh PT Kereta Cepat Indonesia-China, dikenali sebagai PT KCIC, usaha sama antara konsortium Indonesia empat syarikat milik kerajaan dan China Railway International Co. Ltd.

  Kata usaha sama itu kereta api itu akan menjadi yang terpantas di Asia Tenggara, dengan kelajuan sehingga 350 k/jam (217 batu/jam).

  Luhut Binsar Pandjaitan, menteri penyelaras maritim dan pelaburan Indonesia, berkata China Railway telah bersetuju untuk memindahkan teknologinya ke Indonesia supaya pada masa hadapan kereta api laju negara itu boleh dibuat di dalam negara.

  Perdana Menteri China, Li Qiang mengikuti ujian awal bulan lalu semasa melawat Jakarta selama tiga hari berbincang dengan pemimpin Persatuan Negara-negara Asia Tenggara dan negara lain.

  Li menaiki kereta api dari stesen Halim KCBJ ke stesen seterusnya, di bandar Karawang di Jawa Barat, perjalanan sejauh 40 kilometer (25 batu) yang mengambil masa kira-kira 11 minit. Dia kemudian kembali dengan kereta api yang sama.

  Widodo mengambil ujian perjalanan selama 25 minit di dalam kereta api seminggu kemudian dan memberitahu pemberita bahawa dia berasa selesa duduk atau berjalan di dalam kereta api peluru walaupun pada kelajuan tertinggi. Beliau menggesa orang ramai beralih daripada kereta kepada pengangkutan besar-besaran untuk mengurangkan kesesakan dan pencemaran, sambil menambah bahawa kesesakan di Jakarta dan Bandung dianggarkan merugikan ekonomi lebih daripada AS$6.5 bilion setahun. – AP

  Orang ramai berjalan berhampiran kereta api berkelajuan tinggi semasa menaiki ujian di stesen Halim di Jakarta, Indonesia, pada 18 September lalu. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  India setuju tarik balik tentera dari Maldives

  NEW DELHI, 4 DIS – India telah bersetuju untuk menarik balik tenteranya dari Maldives, kata presiden kepulauan strategik itu, memenuhi janji yang dibuatnya menjelang...