Tuesday, November 28, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Indonesia berusaha keras padam kebakaran hutan

  JAKARTA, 4 OKT – Dengan hampir separuh daripada wilayah negara itu menghadapi risiko tinggi kebakaran hutan, kerajaan Indonesia kelmarin berkata bahawa 2,267 hektar tanah dilaporkan dijilat api, dan sepanjang bulan Oktober akan menyaksikan musim kemarau berterusan.

  Wilayah Kalimantan Tengah, Sumatera Selatan dan Jambi adalah antara kawasan yang paling terdedah, kata pegawai selepas mesyuarat kabinet dengan Presiden Joko ‘Jokowi’ Widodo mengenai kebakaran itu.

  Sementara itu, lebih banyak sekolah telah ditutup minggu ini, kerana kualiti udara terus merosot ke tahap berbahaya dan kes jangkitan pernafasan meningkat.

  Pada kelmarin, Agensi Meteorologi, Klimatologi dan Geofizik (BMKG) mengemas kini petanya menunjukkan lokasi ketika ini mengalami kekeringan atau kemarau yang tidak normal. Peta itu menandai sebahagian besar Kalimantan Selatan, Sumatera Selatan dan hampir seluruh Jawa sebagai ‘sangat kering’ dan terdedah kepada kebakaran hutan jika tidak dikendalikan dengan betul, di tengah-tengah musim kemarau yang berpanjangan dan lebih kering yang dicetuskan oleh fenomena iklim El Niño.

  “Menurut ramalan kami, kemuncak El Niño yang bermula pada September masih belum reda,” kata ketua BMKG, Dwikorita Karnawati kepada pemberita. “(Pada masa ini), kebakaran hutan boleh berlaku walaupun tanpa campur tangan manusia, dan usaha memadamkan akan menjadi sukar.”

  Beberapa kementerian dan agensi kerajaan pada kelmarin bersidang di Istana Presiden untuk membincangkan langkah-langkah mitigasi, kemudian mendedahkan bahawa, setakat Isnin, 6,659 titik panas di seluruh negara mempunyai 80 peratus peluang kebakaran hutan.

  Beberapa minggu lalu telah menyaksikan ratusan kebakaran hutan di Indonesia mendatangkan malapetaka kepada aktiviti harian seperti sekolah dan tempat kerja, serta pertelingkahan berterusan dengan negara jiran yang mendakwa telah terjejas akibat bencana itu.

  Sumatera dan Kalimantan khususnya telah bergelut dengan bencana itu, di mana kes jangkitan pernafasan akut (ISPA) telah meningkat sejak September. – ANN /The Jakarta Post

  Kebakaran yang membakar sebidang tanah pada 31 Ogos 2023, di Palangkaraya, Kalimantan Tengah. – ANN/The Jakarta Post
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih dari 2 minggu, 41 pekerja terowong masih terperangkap

  NEW DELHI, 28 NOV - Pasukan penyelamat di India mula menggali secara manual kelmarin dengan harapan dapat mencapai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam...