Sunday, September 24, 2023
27.8 C
Brunei

  -

  Indonesia hos latihan tentera ASEAN pertama

  BATAM, INDONESIA, 19 SEPT – Tentera-tentera dari negara anggota Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) memulakan latihan bersama pertama di Indonesia hari ini, dengan wakil Myanmar hadir meskipun sekatan blok itu terhadap pemimpin-pemimpin juntanya.

  Negara-negara ASEAN telah mengambil bahagian dalam latihan-latihan pertahanan multinasional sebelum ini, tetapi ini adalah yang pertama mengetengahkan hanya blok itu, yang menangani persepsi-persepsi tidak relevan mengenai isu-isu serantau utama seperti pergolakan di Myanmar dan pertikaian di Laut China Selatan.

  Ini adalah latihan bukan pertempuran, bagaimanapun, dengan ahli-ahli pasukan berlatih dalam bidang-bidang seperti bantuan kemanusiaan, bantuan bencana, operasi menyelamat dan rondaan maritim bersama, menurut tuan rumah Indonesia.

  “Dengan bersatu bersama, kita dapat mengekalkan kestabilan di rantau ini untuk kepentingan rakyat,” kata ketua tentera Indonesia, Margono Yudo kepada pemberita di pulau Batam.

  Beliau berkata pasukan dari setiap negara dalam blok itu termasuk Myanmar mengambil bahagian dalam Latihan Solidariti ASEAN selama lima hari, tetapi tidak memperincikan sejauh mana penyertaan Myanmar.

  Negara yang dilanda krisis itu diwakili oleh atase pertahanan pada upacara pembukaan latihan di pulau Batam.

  Seorang pegawai tentera Indonesia kemudian memberitahu AFP, dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan, bahawa Myanmar hanya menghadiri latihan itu sebagai pemerhati. – AFP

  Anggota tentera berdiri berhampiran kapal hospital Tentera Laut Indonesia, KRI dr. Radioman Wedyodiningrat semasa majlis perasmian latihan bukan tempur tentera yang dinamakan Latihan Solidariti ASEAN di Pelabuhan Batu Ampar, pulau Batam, Indonesia, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...