Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Indonesia pilih pilihan kurang bercita-cita tinggi berbanding persaraan awal arang batu

  JAKARTA, 28 NOV – Indonesia tidak akan menamatkan awal loji arang batu dalam cita-cita pengurangan pelepasannya dan sebaliknya akan lebih menumpukan pada kawalan pelepasan daripada loji arang batu, yang akan kekal beroperasi sehingga tamat jangka hayat operasinya, kata kerajaan Indonesia pada Rabu lalu.

  Kementerian Tenaga dan Sumber Mineral dan utiliti elektrik milik kerajaan Indonesia PLN telah bersetuju untuk mengekalkan loji janakuasa arang batu sehingga tempoh operasinya tamat, tetapi mereka berikrar untuk melaksanakan cara untuk mengurangkan pelepasan karbon daripada loji itu, sebuah program yang mereka sifatkan sebagai penurunan fasa arang batu.

  Ia bertentangan dengan penghapusan arang batu secara berperingkat, satu skim untuk memecat loji arang batu negara lebih awal daripada hayat operasinya, yang kini telah diputuskan oleh kerajaan untuk bersyarat, bergantung kepada pembiayaan yang tersedia.

  “Kementerian tenaga dan PLN telah bersetuju untuk memberi lebih tumpuan kepada usaha pengurangan pelepasan (lain) dan bukannya (menutup) loji janakuasa arang batu,” Ketua Pengarah Elektrik Kementerian Tenaga, Jisman Hutajulu, memberitahu pemberita di Jakarta pada hari Rabu.

  “Program (persaraan awal) akan diteruskan jika pembiayaan tersedia dan jika ia tidak mengganggu kebolehpercayaan sistem (elektrik),” katanya, sambil menambah bahawa kerajaan Indonesia telah memilih untuk tidak terlalu mempercayai pembiayaan antarabangsa.

  Jisman menjelaskan sebelum perjanjian pembelian tenaga (PPA) setiap loji tamat, kerajaan akan mengurangkan penggunaan elektrik secara perlahan daripada loji arang itu, membolehkan mereka mengurangkan pelepasan dalam proses itu.

  “Kami sudah mempunyai armada arang batu dengan jumlah kapasiti 48 gigawatt yang kami telah bersetuju untuk turunkan secara berperingkat. Nanti kami kurangkan bahagian sehingga PPA tamat,” katanya.

  Menurut bahan pembentangan PLN, mengurangkan pelepasan akan termasuk melaksanakan penangkapan dan penyimpanan karbon (CCS), pembakaran bersama hidrogen dan penggunaan ammonia. – ANN/The Jakarta Post

  Gambar: ANN/The Jakarta Post
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...