#Indonesia? Terserah!! Manifestasi kekecewaan

JAKARTA, 26 MEI – “#Indonesia? Terserah!!!” kini menjadi trending utama di media sosial Indonesia, satu manifestasi kekecewaan terhadap sikap warga Indonesia tertentu yang mengabaikan penjarakan sosial bagi membendung penularan virus COVID-19.

Hashtag itu dipercayai dimulakan petugas kesihatan pada 15 Mei lepas, yang kemudiannya disokong warganet, menjadi tular dan trending di pelbagai platform media sosial sehingga kini.

Indonesia mencatatkan jumlah kematian tertinggi di Asia Tenggara, iaitu berdasarkan data rasmi yang dinyatakan jurucakap pemerintah Indonesia berkenaan COVID-19, Achmad Yurianto, setakat semalam, berjumlah 1,391 kematian manakala kes positif meningkat kepada 22,750 kes.

Menurut Ketua Umum Ikatan Doktor Indonesia (IDI), Daeng M. Faqih, seperti dipetik media tempatan, seramai 25 doktor meninggal dunia ketika menjalankan tugas akibat dijangkiti COVID-19.

Ketika ini hanya terdapat kira-kira 6,000 pakar respiratori di Indonesia dan trend peningkatan kes virus pastinya akan memberikan tekanan kepada petugas kesihatan, yang “bekerja tanpa henti” sejak kes pertama COVID-19 dikesan di Indonesia pada 2 Mac lepas.

Presiden Indonesia Joko Widodo (tengah) memakai penutup mulut dan hidung ketika mengadakan lawatan ke stesen MRT di Jakarta bagi memeriksa langkah-langkah dilaksanakan bandar itu di tengah-tengah kebimbangan rakyat negara itu dalam pandemik COVID-19 sehinggakan hastag Indonesia terserah tular. – AFP

Majoriti warganet mengecam sikap masyarakat yang masih tidak mempedulikan arahan pematuhan pembatasan sosial berskala besar (PSBB) yang dikuatkuasakan sejak 15 Mac lepas bagi menangani penularan virus itu.

Penyanyi dan pemuzik Iwan Fals menerusi akaun Instagramnya turut mengungkap kata-kata: “Tetap harus semangat, kita enggak boleh nyerah dengan keadaan. Oke terserah, tetapi bukan berarti pasrah kan, bukan berarti menyerah”.

Pemerhati media sosial melihat #Indonesia? Terserah!!”, selain sindiran kepada masyarakat yang ingkar arahan PSBB, ia juga kritikan kepada pihak berkuasa Indonesia, yang tidak maksimumkan penguatkuasaan peraturan-peraturan yang ditetapkan dalam PSBB.

#Indonesia? Terserah!! turut mendapat perhatian Gabernor Jawa Tengah, Ganjar Pranowo yang berharap petugas kesihatan tetap bersemangat, bekerja bersungguh-sungguh demi rakyat dan negara.

Gabernor Jakarta, Anies Baswedan, dalam satu kenyataan, berkata majoriti warga kota Jakarta sebenarnya mematuhi PSBB yang berkuat kuasa sehingga 4 Jun depan dan berkemungkinan PSBB dilonggarkan sekiranya kes positif virus itu menunjukkan trend penurunan.

“Jika kes tidak berkurangan, akan dilanjutkan lagi (PSBB), yang penting adalah utamakan kepentingan bersama dan bukannya diri sendiri, semoga kota Jakarta dapat beroperasi semula dengan protokol baharu, aktiviti sosioekonominya dapat beroperasi semula dengan normal baharu,“ katanya.

Presiden Indonesia, Joko Widodo, dalam satu kenyataan media, berkata pihak polis dan tentera telah diarahkan “mendisiplinkan masyarakat terkait protokol kesihatan” ketika berada di tempat awam.

“Anggota TNI (Tentera Nasional Indonesia) dan Polri (Polis Republik Indonesia) akan disebar ke sejumlah titik keramaian untuk sentiasa mengingatkan masyarakat dalam menerapkan disiplin protokol tersebut,” kata Jokowi. – Bernama