Thursday, December 7, 2023
23.5 C
Brunei

  -

  Indonesia terus hantar bantuan kemanusiaan ke Gaza

  JAKARTA, 20 Nov – Indonesia menghantar dua pesawat sarat dengan 21 tan bantuan kemanusiaan ke Gaza hari ini, termasuk bekalan perubatan penting dan peralatan perubatan hospital.

  Fasa kedua bantuan dari Indonesia ke Gaza selepas penghantaran pertama dilakukan pada 4 November lepas.

  Presiden Joko Widodo berkata bantuan bernilai 31.9 bilion rupiah atau US$2.07 juta itu dibiayai melalui gabungan peruntukan bajet kerajaan dan sumbangan daripada syarikat, orang awam dan organisasi kemanusiaan.

  “Sama seperti fasa pertama, pesawat akan meneruskan penerbangannya ke Lapangan Terbang El Arish di Mesir dan bantuan itu kemudiannya diedarkan ke Gaza,” katanya.

  Penghantaran bantuan pertama membawa keperluan penduduk Palestin seperti makanan, peralatan perubatan, selimut, khemah dan sokongan logistik.

  Presiden turut menegaskan komitmen Indonesia bukan sahaja untuk menyediakan bantuan kemanusiaan segera tetapi juga untuk memberikan sokongan politik berterusan kepada Palestin.

  Beliau menegaskan Menteri Luar Indonesia Retno Marsudi kini berkhidmat sebagai seorang daripada utusan khas Pertubuhan Kerjasama Islam.

  Presiden itu berkata Retno secara aktif berinteraksi dengan beberapa negara untuk mendapatkan sokongan bagi menghentikan segera keganasan di Gaza, gencatan senjata segera selain penghantaran bantuan kemanusiaan tanpa halangan. – Bernama


  Presiden Indonesia, Joko Widodo (kiri) melekatkan kertas pada bungkusan bantuan kemanusiaan, yang disediakan oleh Kerajaan Indonesia kepada rakyat Palestin, sebelum berlepas dari pangkalan tentera udara di Jakarta pada 4 November lalu. – AFP

   

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Empat Rohingya terbunuh di Bangladesh

  BANGLADESH, 6 DIS – Empat orang pelarian Rohingya terbunuh dalam kejadian tembak-menembak antara dua kumpulan pemberontak di kem pelarian Bangladesh, kata polis hari ini. Bangladesh...