Friday, December 1, 2023
24.9 C
Brunei

  -

  Industri AI penting untuk pembangunan ekonomi China

  BEIJING, 14 NOV – Industri kecerdasan buatan (AI) mempunyai kepentingan yang besar untuk pembangunan dan membuka kunci potensi dalam ekonomi China, kata ketua pegawai teknologi Baidu.

  Daripada evolusi PC dan internet mudah alih kepada penyepaduan teknologi digital, khususnya AI, dengan ekonomi fizikal, industri sedang mengalami anjakan transformatif ke arah kecerdasan, kata Wang Haifeng dalam temu bual bertulis dengan laman sesawang China Daily semasa Persidangan Internet Sedunia 2023 Sidang Kemuncak Wuzhen.

  Beliau mengongsikan bahawa sistem perindustrian China yang pelbagai dan meluas, ditambah dengan aplikasi AI yang kaya, memudahkan transformasi dan peningkatan pelbagai sektor.

  Model bahasa besar seperti Ernie berfungsi sebagai platform pemerkasaan universal, membolehkan transformasi pintar merentas industri, kata Wang.

  Ia mempercepatkan pembangunan industri AI China, memacu kemajuan teknologi, peningkatan industri dan peningkatan produktiviti keseluruhan, sekali gus menyuntik momentum ke dalam pembangunan ekonomi berkualiti tinggi negara.

  Baidu, sebagai syarikat AI terkemuka dengan kepakaran luas dan strategi komprehensif dalam teknologi teras, komited untuk menembusi teknologi utama.

  Ia mempunyai pengalaman terkumpul dalam pertuturan dan penglihatan komputer untuk persepsi, pemprosesan bahasa semula jadi dan graf pengetahuan untuk kognisi, serta teknologi asas seperti rangka kerja dan platform pembelajaran mendalam, model bahasa besar dan cip AI, kata Wang.

  Gergasi teknologi China itu juga terus mengurangkan halangan aplikasi teknologi kecerdasan buatan, bertujuan untuk memacu peningkatan industri dan mempromosikan AI yang lebih besar dalam pelbagai sektor, kata pegawai itu. – ANN/China Daily

  Seorang pelawat belajar tentang produk Wenxin Yige penjanaan AI di Baidu World 2023 di Beijing pada 17 Oktober 2023. – ANN/China Daily
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Reaktor gabungan nuklear eksperimen Jepun dirasmikan

  TOKYO, 1 DIS - Reaktor gabungan nuklear eksperimen terbesar di dunia yang sedang beroperasi dirasmikan di Jepun hari ini, sebuah teknologi pada peringkat awal...