Industri pembuatan kaca atasi pengangguran di Dakahlia

DAKAHLIA – Di kampung Garrah di wilayah Dakahlia, Mesir utara, penduduk telah lama mengatasi pengangguran dengan membuat dan menghias barang-barang kaca untuk kegunaan barang rumah.

“Anda tidak akan menemui seorang pun penganggur di kampung ini,” kata Abdullatif al-Behery, seorang pekerja di bengkel hiasan kaca di Garrah, kepada media.

“Pembuatan dan hiasan kaca hampir merupakan satu-satunya perniagaan di kampung… Kami telah mengatasi pengangguran beberapa dekad yang lalu berkat perniagaan ini,” kata al-Behery, yang telah menjalankan perniagaan ini selama 20 tahun, sambil menambah bahawa kampungnya kini memiliki lebih dari 100 bengkel hiasan kaca dan sebilangan ki-lang barang kaca.

Duduk di depan meja kayu yang lusuh, lelaki berusia 37 tahun itu, yang mewarisi profesi dari bapanya, menggunakan berus kecil untuk melukis kupu-kupu merah di kendi kaca.

“Perniagaan pembuatan gelas dan hiasan bermula di sini pada 1980an ketika sebuah kilang besar dibuka di pinggir kampung,” katanya.

Pembuatan barangan kaca dapat mengatasi masalah pengangguran penduduk kampung di Garrah, Mesir. – Xinhua
Gambar menunjukkan seorang warga kampung sibuk menghias barangan kaca yang telah siap dibuat. – Xinhua

Seorang pekerja menyimpan barangan kaca ke dalam kotak. – Xinhua

Dengan bertambahnya kilang dan bengkel hiasan di kampung, sejumlah besar penduduk kampung yang menganggur diambil, tambah al-Behery.

“Saya ingat bagaimana keadaan kampung itu sebelum perniagaan kaca berkembang di sini … Orang-orang sangat miskin dan orang-orang muda berhijrah ke ibu kota atau kota metropolitan lain untuk mencari pekerjaan yang baik,” katanya kepada media.

Menurut al-Behery, pengeluaran dan hiasan barangan kaca lebih menyerupai seni daripada pekerjaan.

“Di bengkel, pekerja melukis dan mewarnai barang-barang kaca dan mengubahnya menjadi karya seni… Produk kami dijual di seluruh negara,” katanya, sambil menambah beberapa syarikat dan bengkel bahkan mengeksport produk mereka ke luar negara.

Menurut Majlis Eksport Mesir untuk Bahan Binaan, eksport kaca negara pada tahun 2019 mencecah AS$370 juta, meningkat daripada AS$345 juta pada tahun 2018.

Namun, terkesan oleh wabak koronavirus, eksport kaca merosot 22 peratus dalam enam bulan pertama tahun 2020 kepada AS$154 juta, turun dari AS$199 juta pada tempoh yang sama tahun 2019.

Sebenarnya, Mesir mengimport 50 peratus keperluan gelasnya hingga 2010, sebelum ledakan industri kaca dalam dekad yang lalu mengubahnya menjadi pengeksport semua jenis kaca.

Tidak jauh dari bengkel tempat al-Behery bekerja, puluhan orang sibuk membuat barang kaca di kilang terbesar di kampung itu.

“Ini adalah salah satu kilang tertua di kampung. Kami bermula di sini lebih dari 30 tahun yang lalu,” kata Maher Rezk, pengurus kualiti dan pemasaran kilang Abdallah Elsheraiy untuk barangan kaca, kepada media.

“Kami mempunyai beberapa mesin, seperti ketuhar, tetapi kebanyakan tahap pembuatan kaca dibuat dengan tangan,” katanya.

Kira-kira lebih 7,000 penduduk di kampung telah menikmati pendapatan yang stabil dan berpatutan selama beberapa dekad, kata Rezk.

Kadar pengangguran di Mesir berada pada 9.6 peratus pada suku kedua 2020, meningkat daripada 7.7 peratus pada suku pertama, di tengah pandemik COVID-19. Di sudut kilang, Mahmoud Karakish, seorang pekerja berusia 48 tahun, membantu rakannya mengemas cawan kaca yang akan dihantar ke bandar-bandar lain.

“Saya telah bekerja di kilang selama 25 tahun… saya belajar segala-galanya mengenai pembuatan kaca selama bertahun-tahun,” kata bapa kepada tiga orang itu kepada media. – Xinhua