Saturday, August 20, 2022
23.2 C
Brunei

Industri pisang Ecuador terkesan perang Rusia-Ukraine

-

EL TRIUNFO, ECUADOR – Sehingga baru-baru ini, kesibukan ladang pisang Ecuador yang tidak henti-henti membuktikan perniagaan eksport industri yang kukuh. Tetapi dari satu minggu ke minggu berikutnya, kebun-kebun itu senyap, menjadi mangsa perdagangan kepada separuh konflik di dunia.

Ecuador adalah pengeksport pisang terbesar di dunia, tetapi sektor itu telah terkesan oleh perang di Ukraine. Kini, dengan tiada tempat untuk menghantarnya, bekas-bekas buah yang reput bertimbun tidak jauh dari tempat asalnya dituai.

“Satu dalam setiap lima penghasilan pisang di Ecuador dihantar ke Ukraine dan Rusia,” kata Franklin Torres, presiden persekutuan pengeluar pisang FENABE Ecuador.

“Perang ini benar-benar menjejaskan kami dalam erti kata itu.”

Sebahagian besar lagi daripadanya dihantar ke Rusia, di mana jualan pisang bernilai AS$698 juta setahun Ecuador, yang biasanya menghantar hampir dua juta kotak pisang seminggu ke jiran Eropah timur.

Tetapi disebabkan sekatan pengangkutan antarabangsa kerana serangannya ke atas Ukraine, Rusia tidak menerima kargo pisangnya. Konflik telah menjejaskan pengeluaran di El Triunfo, berhampiran Guayaquil, tapak pelabuhan utama Ecuador.

Seorang pekerja ladang pisang Thalia kelihatan menuai pisang di El Triunfo, Ecuador. – AFP
Pisang yang membusuk dijadikan sebagai kompos di ladang pisang Thalia. – AFP
Buah pisang yang siap dituai dibersihkan terlebih dahulu sebelum disimpan ke dalam bekas untuk dijual. – AFP

“Pengeluar pisang sudah punah, saya tidak memproses satu kotak pun selama tiga minggu,” kata Mireya Carrera, 62, pemilik ladang pisang Thalia.

“Kakitangan pergi sendiri tanpa dipecat kerana saya tidak boleh membayar gaji mereka.”

Dia pernah mengisi tiga kontena dengan 3,000 kotak pisang seberat 20 kilogram dari ladangnya seluas 28 hektar. “Sekarang saya mempunyai 7,000 tandan pisang tanpa pembeli,” katanya kepada AFP.

Krisis harga

Industri ini telah pun terjejas dengan penurunan harga. Torres berkata ia berharga AS$5.50 untuk menghasilkan sekotak pisang dan walaupun harga jualan dalaman ialah AS$6.25, “kini kami menerima kurang daripada AS$2 untuk setiap kotak pisang, kami menerima AS$1 atau AS$1.20.

“Sesungguhnya ia adalah satu penghinaan kepada mana-mana jenis perniagaan. Apa yang kami terima adalah memalukan dan tidak berbaloi untuk memilihnya.”

Beliau berkata industri itu telah kerugian ‘lebih daripada AS$10 juta dalam tiga minggu’.

“Setiap tahun kami menghadapi masalah harga rendah, tetapi kini menjadi mustahil untuk mendapatkan kontrak untuk pisang. Saya lebih suka memberikannya,” kata Carrera.

Melihat lebihan pisang di Ecuador, pasaran lain “telah mula mengurangkan tawaran harga mereka,” kata Richard Salazar, presiden persatuan ACORBANEC bagi pengkomersialan dan eksport pisang.

Menurut Jose Antonio Hidalgo, pengarah persatuan pengeksport pisang AEBE, dalam masa seminggu perang bermula, pisang yang ditetapkan untuk Rusia dan Ukraine memerlukan pasaran baharu, ‘menyebabkan krisis harga’.

Kira-kira sejuta kotak masih tidak terjual pada bulan lalu. Berdepan dengan prospek lebihan mengakibatkan harga domestik menjunam, kesatuan perniagaan pisang memutuskan untuk mendermanya kepada program makanan tempatan.

Ecuador mempunyai 160,000 hektar ladang pisang yang menjana hampir AS$3.5 bilion dalam jualan di seluruh dunia pada 2021. Negara Amerika Selatan itu mempunyai lebih daripada 260 pengeksport pisang.

Tidak realistik

Industri pisang menjana 50,000 pekerjaan langsung dan 250,000 pekerjaan tidak langsung di Ecuador. Peperangan itu telah menjejaskan kira-kira 6,000 pekerjaan, menurut ACORBANEC.

Kesukaran itu juga telah menjejaskan ladang El Porvenir di negara jiran Puerto Inca, yang berjiran dengan Guayaquil.

Setelah menjual kontena dengan lebih 1,000 kotak “apa yang kami terima hanyalah cukup untuk membayar gaji,” kata pentadbir ladang itu Lourdes Cedeno.

El Porvenir sudah pun terpaksa mengurangkan separuh gaji pada bulan Mac seperti biasa. Pengeluar pisang, yang membantah di Guayaquil minggu lalu, mahu kerajaan membantu mereka dengan membeli buah mereka untuk program makanannya.

Presiden Guillermo Lasso berkata “tidak realistik. Kita perlu menjualnya di pasaran lain di dunia.”

Tetapi bagi Salazar, “Memasarkan buah-buahan di pasaran lain adalah utopia. Tidak ada pasaran lain di dunia yang boleh membeli sebanyak Rusia,” katanya. – AFP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Yangtze susut, kemarau teruk landa China

CHONGQING, 19 OGOS – Sungai terbesar China, Yangtze menyusut teruk hari ini akibat kemarau musim panas terburuk di China dalam masa enam dekad sehingga...
- Advertisment -