Friday, February 3, 2023
23.7 C
Brunei

-

Inflasi di China merosot dua peratus

BEIJING, 9 DIS – Inflasi pengguna China mencatat kadar perlahan pada November ketika ia merosot dua peratus buat pertama kali sejak Mac, menurut data rasmi yang keluar hari ini, memberikan pihak berkuasa ruang untuk melancarkan langkah baharu untuk memulakan ekonomi yang terjejas.

Bulan lalu menyaksikan prestasi yang tidak memberangsangkan untuk ekonomi kedua terbesar dunia tatkala dasar sifar COVID menjejas perniagaan dan rantaian bekalan serta penggunaan.

Selain itu, harga kilang juga merosot untuk bulan kedua-dua berturut-turut.

Pengukur utama inflasi, indeks harga pengguna (CPI), meningkat 1.6 peratus pada bulan lalu, merosot berbanding 2.1 peratus pada Oktober, menurut Biro Statistik Kebangsaan (NBS).

Harga makanan di China naik secara sederhana pada November sebanyak 3.7 peratus tahun-ke-tahun, namun harga sayur-sayuran merosot sebanyak 21.1 peratus.

China pada umumnya tidak terjejas oleh kenaikan dalam harga makanan dunia sejak serangan Rusia ke atas Ukraine pada Februari.

Pemimpin China telah menetapkan sasaran pertumbuhan ekonomi tahunan sebanyak 5.5 peratus, tetapi ramai pemerhati fikir negara akan bergelut untuk mencapainya, meskipun mengumumkan pertumbuhan yang lebih baik daripada dijangka sebanyak 3.9 peratus dalam suku ketiga. – AFP

Pelanggan membeli manga di sebuah pasar di Shenyang, timur wilayah Liaoning, China, kelmarin.- AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hong kong tawarkan penerbangan percuma selepas COVID

HONG KONG, 2 FEB - Hong Kong bersedia untuk mengalu-alukan kembali pengunjung dari seluruh dunia, kata pemimpinnya hari ini, ketika dia mengumumkan penerbangan percuma...

Korea Utara beri AS amaran

- Advertisment -