Inflasi dikhuatiri melambung ketika harga aluminium cecah AS$3,000

LONDON, 13 SEPT – Harga aluminium mencecah AS$3,000 satu tan buat pertama kali dalam tempoh 13 tahun hari ini, meningkatkan inflasi yang akan merangsang dolar ketika para pedagang mengawasi kadar faedah tinggi untuk mengawal harga melampau.

Ekuiti diperdagangkan turun naik ketika para pelabur menaruh harapan bagi hubungan perdagangan lebih baik antara AS-China ke atas kawalan ketat pengawalan selanjutnya dari Beijing terhadap sektor teknologi China.

Sentimen itu timbul dengan berita yang Presiden AS, Joe Biden mengadakan rundingan pada Jumaat bersama rakan sejawatan China, Xi Jinping dalam usaha untuk melancarkan hubungan antara dua kuasa itu.

Pada masa sama, pasaran berterusan berwaspada selepas data menunjukkan inflasi barangan menyebabkan kilang-kilang AS meningkat pada Ogos pada tempoh tinggi 8.3 peratus.

Tafsiran itu dicetuskan sebahagiannya oleh peningkatan dalam harga komoditi, satu kebimbangan yang ditekankan oleh berita-berita yang aluminium telah mencecah harga AS$3,000 satu tan buat pertama kali dalam tempoh 13 tahun dalam isu-isu bekalan global.

“Harga-harga komoditi meningkat menunjukkan sedikit tanda untuk mereda,” tekan Joshua Mahony, penganalisis kanan pasaran di kumpulan perdagangan OG, ketika harga minyak naik satu peratus hari ini.

Selepas mencecah AS$3,000, harga aluminium menurun semula AS$2,952 sekitar tengah hari di London Metal Exchange. – AFP