Wednesday, June 7, 2023
34 C
Brunei

  -

  Inflasi meningkat 10.4% di Britain

  LONDON, 22 MAC – Inflasi tahunan Britain meningkat mendadak pada Februari meskipun usaha bank pusat untuk menangani krisis sara hidup, data rasmi menunjukkan hari ini.

  Indeks Harga Pengguna (CPI) meningkat 10.4 peratus dalam 12 bulan hingga Februari 2023, naik daripada 10.1 peratus pada Januari, kata Pejabat Statistik Negara.

  Berita itu memperkukuh kes untuk menaikkan lagi kadar faedah esok daripada Bank England, meskipun gesaan tiada perubahan di tengah krisis global dalam sektor perbankan komersial.

  Pasaran dijangka meleset semasa inflasi United Kingdom (UK), tetapi harga melonjak untuk makanan dan minuman dihapus sebahagiannya oleh kemerosotan harga bahan api kenderaan.

  “Inflasi meningkat pada Februari, terutamanya didorong oleh kenaikan harga minuman keras di restoran berikutan diskaun pada Januari,” kata ketua ahli ekonomi ONS, Grant Fitzner.

  “Harga makanan dan minuman bukan beralkohol meningkat kepada kadar tertinggi dalam lebih 45 tahun dengan kenaikan khusus untuk sesetengah salad dan sayur-sayuran kerana kos tinggi minyak dan cuaca buruk di seluruh Eropah mendorong kekurangan dan catuan.”

  Data hari ini keluar selepas kerajaan UK pada minggu lalu meramalkan inflasi akan merosot kepada 2.9 peratus pada akhir tahun, dengan negara itu dijangka mengelak kemelesetan. – AFP

  Gambar fail menunjukkan buah-buahan dan sayur-sayuran dalam pound sterling dipamerkan di gerai pasar di London. Inflasi Britain meningkat mendadak pada Februari. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  NZ ambil tindakan penggunaan vape

  WELLINGTON, 6 JUN - New Zealand akan mengambil tindakan tegas terhadap penggunaan vape atau rokok elektronik untuk melindungi golongan mudanya, umum Menteri Kesihatan Ayesha...
  - Advertisment -