Inflasi pengeluar China Disember meningkat

BEIJING, 10 Jan – Harga pengeluar China meningkat pada kadar terpantas lebih daripada lima tahun pada bulan Disember, kerajaan berkata hari ini, dalam tanda positif kilang di dunia boleh mula mengeksport inflasi kepada ekonomi global.

Indeks harga pengeluar (IHPR) meningkat 5.5 peratus tahun ke tahun pada bulan lepas, Biro Perangkaan Negara (NBS) berkata, jauh lebih daripada jangkaan ekonomi sebanyak 4.6 peratus dalam kaji selidik Bloomberg News.

Ia menandakan bulan keempat berturut-kenaikan harga barang di pintu kilang selepas penurunan beberapa tahun, dan kadar cepat dari bulan sebelumnya sebanyak 3.3 peratus, meningkatkan jangkaan kilang China boleh memberikan tekanan menaik terhadap harga global melalui rangkaian bekalan.

Manakala kenaikan harga komoditi industri membantu menyokong angka ramalan PPI, NBS berkata, tatkala pengeluar dunia mengehadkan pengeluaran.

Indeks harga pengguna (CPI), tolok utama inflasi runcit, meningkat 2.1 peratus tahun ke tahun pada bulan Disember, sedikit di bawah jangkaan.

Angka itu dipengaruhi oleh suhu yang lebih panas di seluruh China, yang membawa kepada kenaikan harga yang lebih rendah daripada purata bagi buah-buahan segar dan sayur-sayuran pada bulan itu, penganalisis NBS, Sheng Guoqing berkata dalam satu kenyataan. – AFP