Thursday, March 23, 2023
22.4 C
Brunei

-

Inisiatif jalur dan laluan China rangsang ekonomi Cameroon

YAOUNDE – Apabila orang Cina tiba di Cameroon pada 2011 untuk membina fasa pertama Pelabuhan Laut Dalam Kribi, negara Afrika Tengah itu berharap untuk mempunyai koridor pengangkutan baharu yang akan menghubungkan kawasan pantai barat daya yang luas dan negara-negara jiran.

Pelabuhan utama sedia ada di hab komersial Douala, kira-kira 150km ke utara Kribi hampir usang akibat kesesakan.

Untuk meningkatkan kapasiti pengangkutan, China Harbour Engineering Company Ltd (CHEC) berhasrat untuk membina pelabuhan Kribi, dan dalam masa tiga tahun kerja-kerja pembinaan telah disiapkan.

Pelabuhan baharu itu telah merangsang ekonomi negara berkenaan dan memberikan kelegaan untuk pelabuhan di pelabuhan Douala, bandar paling ramai penduduk di negara itu, di samping menyediakan ruang dok untuk kapal yang lebih besar, kata Alain Patrick Mpila Ayissi, Pengurus Jabatan Pembangunan Tanah dan Alam Sekitar di Pelabuhan Autoriti Kribi.

“Sejak kerja-kerja pembinaan berakhir pada 2014 dan permulaan operasi pelabuhan pada 2018, terdapat peningkatan yang ketara dalam pertumbuhan ekonomi.

Petunjuk pertama ialah peningkatan dalam hasil kastam akibat pelabuhan. Kami mengalami perubahan daripada 750 juta XAF ( kira-kira AS$1.26 juta) kepada hampir 150 bilion XAF setahun,” kata Ayissi.

Gambar menunjukkan tapak pembinaan pemecah ombak di Pelabuhan Laut Dalam Kribi. – Xinhua
Gambar menunjukkan kontena kargo disimpan di Pelabuhan Laut Dalam Kribi, Cameroon. – Xinhua
Alain Patrick Mpila Ayissi, Pengurus Jabatan Pembangunan Tanah dan Alam Sekitar di Pelabuhan Autoriti Kribi, ketika ditemui pemberita. – Xinhua
Pemandangan lebuh raya yang dibina oleh CHEC untuk pengangkutan barangan dari Pelabuhan Laut Dalam Kribi. – Xinhua
Kelihatan kapal berlabuh di Pelabuhan Laut Dalam Kribi, Kribi, Cameroon. – Xinhua

Sebagai mod logistik yang murah, pelabuhan itu merupakan asas proses perindustrian Cameroon, kata Xu Huajiang, pengurus besar Bahagian China Harbour Afrika Tengah CHEC yang menyelia pembinaan fasa pertama pelabuhan itu.

“Setakat ini, selepas Kribi (pelabuhan) diasaskan, ia telah menarik banyak pelaburan luar. Contohnya, sudah ada kilang koko yang dilaburkan oleh Cote d’Ivoire.

Terdapat dua loji simen dalam pembinaan. Banyak perusahaan logistik telah menetap di sana untuk membina kawasan dan gudang mereka sendiri. Terdapat juga beberapa perusahaan China datang untuk membincangkan pelaburan dengan mereka di kawasan ini,” kata Xu.

Pelabuhan Kribi terletak di pantai Atlantik kira-kira 285km dari ibu kota Yaounde. Ia terletak secara strategik di tengah-tengah Teluk Guinea dan dikelilingi oleh Kawasan Perindustrian Kribi seluas 262km persegi, yang ditakdirkan untuk menjadi tuan rumah pembangunan perindustrian dan logistik baharu.

Dengan Cameroon menjadi pasaran yang semakin berkembang, Kribi dijangka menjadi hab serantau untuk pantai Atlantik Afrika. Pemilik kapal tidak lagi akan menghadapi risiko memunggah sebahagian daripada kargo mereka di tempat lain sebelum berlabuh di Cameroon, kata Ayissi.

“Dengan adanya pelabuhan Kribi, Cameroon sekali lagi meletakkan dirinya sebagai pintu masuk pelabuhan ke sub-rantau itu. Ini (pelabuhan) telah menambah nilai lebih kepada projek perindustrian tertentu di Chad, Republik Afrika Tengah dan Congo,” tambahnya.

Sebagai sebahagian daripada projek itu, CHEC juga membina lebuh raya Kribi-Lolabe yang akan memenuhi keperluan pengangkutan pelabuhan dan logistik serta memberi sumbangan kepada kemakmuran tempatan.

Lebuh raya yang merangkumi pembinaan 20 jambatan, panjang keseluruhannya ialah 2km akan berfungsi sebagai arteri lalu lintas yang penting di wilayah Kribi.

Pada masa ini, CHEC sedang sibuk membina Pelabuhan Laut Dalam Kribi Fasa II. Selepas projek itu siap, ia dijangka menjadi pelabuhan transit kontena yang besar dan pelabuhan hab komprehensif di Afrika Tengah dan Barat.

Xu mendedahkan bahawa semasa proses pembinaan pelabuhan dan lebuh raya, lebih 1,000 pekerjaan telah disediakan. Pekerja Cameroon yang diambil bekerja oleh CHEC, termasuk Eric Defo Fotso, Larissa Ekale Koule dan Fran Mbofris memberitahu Xinhua bahawa membina pelabuhan terbesar negara mereka adalah peluang untuk mengemas kini kemahiran mereka sendiri dan menyumbang kepada perindustrian negara.

“Kami mempunyai penyelaras projek yang mempunyai banyak pengalaman sama ada dalam hal ehwal pentadbiran, pengurusan projek dan saya harus menghayati budaya Cina. Kami dapat melihat perkara yang berbeza daripada apa yang kami dengar sejak kecil. Hanya bekerja dengan mereka seperti awda pergi ke China untuk mengetahui (kemahiran) ini,” kata Fotso, 32, yang menyelaras projek di tapak itu.

“Setiap negara, seperti Cameroon bercita-cita untuk membangun. Jadi ia adalah satu penghormatan bagi kami dapat mengenali China dan kepakarannya dan sesiapa saja yang sanggup menerima untuk berkongsi dengan kami,” tambah Koule, 26, yang tugas utamanya adalah untuk memastikan semua pekerja di tapak berada dalam keadaan sihat dan tiada penyakit berkaitan pekerjaan.

“Mereka (CHEC) telah memberi kami peluang yang baik. Mata pencarian kami telah meningkat dengan ketara,” kata Mbofris yang menghabiskan tujuh tahun di China mengajar Bahasa Inggeris dan kini bekerja sebagai jurubahasa dengan CHEC.

Ayissi berkata projek pelabuhan Kribi adalah contoh ketara penyertaan Cameroon dalam Inisiatif Jalur dan Laluan yang dicadangkan China, sambil menambah bahawa negara itu komited untuk membuka potensi rangkaian pengeluaran dan rantaian nilai yang saling berkaitan. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Xi, Putin puji era baharu hubungan

MOSCOW, 22 MAC - Pemimpin China dan Rusia memuji era baharu dalam hubungan mereka hari ini, mempamerkan perpaduan di Moscow ketika Vladimir Putin menuduh...
- Advertisment -