Inovasi penghantaran biskut Pengakap Perempuan menggunakan dron

Merindui biskut Thin Mints semasa wabak? Ahli gabungan Google menggunakan dron untuk menghantar biskut pasukan pengakap perempuan ke depan pintu rumah komuniti di Virginia.

Bandar Christiansburg telah menjadi tempat ujian untuk dron penghantaran komersial yang dikendalikan oleh Wing, anak syarikat induk korporat Google, Alphabet.

Kini syarikat itu menambah biskut kotak yang ikonik ke tawaran kedai ubat yang lebih biasa, pakej FedEx dan pastri buatan tempatan, taco dan kopi sejuk yang telah dihantar ke kawasan daerah kediaman yang padat penduduk sejak 2019.

Wing mengatakan ia mula berbicara dengan pasukan pengakap perempuan tempatan kerana mereka lebih sukar menjual biskut semasa wabak itu, ketika lebih sedikit orang keluar. Organisasi ini beralih ke misi membangun kemahirannya.

“Saya gembira kerana saya dapat menjadi sebahagian daripada sejarah,” kata Gracie Walker, 11 tahun, dari Girl Scouts of Virginia Skyline Troop 224. “Orang akan menyedari dan seperti,” Hei, ini lebih baik untuk persekitaran dan saya hanya boleh berjalan di luar dengan memakai pijama dan mendapatkan biskut. ‘”

Pengakap Perempuan Alice (kanan) dan Gracie bergambar bersama dron penghantaran Wing di Christiansburg. – AP

Ini adalah percubaan terbaharu bagi membina semangat orang ramai untuk penghantaran futuristik menggunakan dron kerana Wing bersaing dengan Amazon, Walmart, UPS dan lain-lain untuk mengatasi banyak cabaran teknikal dan peraturan pakej terbang di kawasan kejiranan.

Pegawai persekutuan mula melancarkan peraturan baharu pada pertengahan April yang akan membolehkan pengendali menerbangkan dron kecil ke atas orang dan pada waktu malam, berpotensi memberi dorongan kepada penggunaan mesin itu secara komersial.

Sebilangan besar dron perlu dilengkapi sehingga dapat dikenal pasti dari jauh oleh pegawai penguat kuasa undang-undang.

Dron Wing seberat 10 paun yang membuat penghantaran pertama di Christiansburg pada musim gugur 2019 sudah menjadi artifak di Muzium Udara dan Angkasa Negara Smithsonian. Sama ada ia akan berada dalam sejarah sebagai inovasi revolusioner atau kegagalan utopia masih belum dapat dilihat.

Amazon juga telah mengusahakan penghantaran dron selama bertahun-tahun. Pada tahun 2013, pengasas Amazon, Jeff Bezos mengatakan dalam wawancara TV bahawa dron akan terbang ke rumah pelanggan dalam masa lima tahun, tetapi tarikh akhir itu telah lama berlalu. Syarikat itu memenangi persetujuan kerajaan untuk menghantar bungkusan dengan dron pada Ogos lalu, tetapi Amazon mengatakan pihaknya masih mengujinya dan belum mula menghantar barang kepada pembeli.

David Vos, seorang jurutera aeroangkasa yang mengetuai projek Google Wing hingga 2016, mengatakan dia terkejut kerana usaha penghantaran dron tidak berjalan lebih cepat.

“Saya fikir itu benar-benar dapat dilakukan sebelum 2021,” kata Vos. Walaupun dia masih menganggap teknologi dron semakin dekat untuk penghantaran ukuran, berat dan kekuatan yang diperlukan untuk mengangkut barang dengan selamat di tempat-tempat berpenduduk ramai, Vos mengatakan industri teknologi juga berdepan pergeseran budaya.

Secara khusus, katanya, perlu membawa orang-orang dari industri penerbangan tradisional yang memiliki pengalaman membangun “sistem kritikal keselamatan” yang memenuhi standard prestasi yang ketat.

Dron Wing dapat menavigasi secara autonomi – tanpa juruterbang manusia mengendalikannya dari jauh – dan digerakkan ke depan oleh dua kipas di sayapnya dan 12 kipas menegak yang lebih kecil. Apabila sebuah dron mencapai tujuannya, ia melayang ke halaman ketika penambat dilepaskan untuk menjatuhkan bungkusan itu.

“Itu sangat lancar dan tidak goyah,” kata Walker, yang, sebelum pasukannya menambahkan dron pada strategi penjualannya, akan mengenakan penutup mulut dan hidung dan mendirikan kios biskut di luar sebuah kedai pembaikan rumah. – AP