Inovasi plastik kitar semula jadi patung mainan

NEW YORK – Tanpa rakan Cinanya, mungkin tidak mudah bagi Malte Niebelschuetz untuk menjadikan inspirasi pembuatan mainan mewah dari botol kitar semula menjadi kenyataan.

“Satu-satunya negara yang dapat mewujudkannya adalah China, saya selalu merasakan China tidak mendapat kredit yang cukup untuk apa yang mereka lakukan,” kata Niebelschuetz, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Shore Buddies, sebuah syarikat mainan yang menyediakan patung haiwan yang diperbuat daripada bahan kitar semula, memberitahu media dalam temu bual baru-baru ini.

Niebelschuetz terinspirasi beberapa tahun yang lalu selepas membaca satu artikel mengenai sebuah syarikat yang menyediakan jaket dan baju T yang diperbuat daripada botol soda pop yang dikitar semula.

“Saya sangat kagum bahawa teknologi itu boleh terjadi dan ia seperti memberikan (saya) semangat keusahawanan dalam diri,” katanya.

“Jadi, apa lagi yang boleh anda buat daripada plastik yang dikitar semula? Ia semesti boleh menjadi sejuta perkara,” tambahnya.

Malte Niebelschuetz, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Shore Buddies. – Xinhua
Salah satu patung Shore Buddies yang diperbuat daripada botol kitar semula. -Agensi

Kemudian dengan menumpukan kepada mainan boneka, dia berkata pada dirinya sendiri, “Jika anda boleh membuat T-shirt, anda boleh membuat patung haiwan.”

Bermula dari sana, Niebelschuetz memulakan perjalanan keajaibannya. Beliau meninggalkan mesej di platform Alibaba, penyedia perkhidmatan e-dagang terbesar di China, untuk mencari rakan kongsi pembuatan, dan mendapat maklum balas oleh seorang eksekutif kilang mainan mewah Cina di Nanjing, wilayah Jiangsu timur China, salah satu pusat industri utama negara.

“Saya bertemu dengan lelaki yang hebat ini, kita dalam umur yang sama dan dia percaya pada visi dan membantu untuk menjayakannya.

“Kilangnya seperti, mari kita bawa ini, mari kita lakukan ini dan mari kita ubah dunia bersama-sama,” kata Niebelschuetz.

Ia mengambil masa kira-kira sembilan bulan dari hubungan pertama antara Niebelschuetz dan rakannya dari China untuk mendapatkan produk pertama mereka yang siap untuk penghantaran. Shore Buddies menjadi syarikat pertama yang menyediakan patung haiwan mewah yang “di dalam dan di luar semua (diperbuat) dari plastik kitar semula,” menurut Niebelschuetz.

“Kami melihat potensi produksi di mana-mana, seperti Indonesia atau Vietnam. Tetapi mereka tidak mempunyai infrastruktur untuk membuat patung haiwan dari bahan kitar semula. Kilang kami dan beberapa kilang, semuanya di China, adalah satu-satunya yang boleh melakukan bahagian dalam dan luar,” katanya.

Setiap patung klasik Shore Buddies memiliki ketinggian 12-inci yang diperbuat daripada enam botol kitar semula, dan ia mengambil dua botol untuk membuat rantai kunci. Syarikat itu juga telah mencipta sebuah cerita yang menampilkan empat ekor haiwan laut, yang dikenali sebagai Shore Buddies dan Plastic Ocean, untuk membantu kanak-kanak belajar apa yang mereka boleh lakukan untuk membantu menyelamatkan kehidupan laut dan memastikan plastik tidak berada dari lautan. – Xinhua