Inovasi rumah hantu pandu lalu di Jepun

TOKYO – Berikutan penularan wabak COVID-19 secara global, beberapa aktiviti harian penduduk kini terpaksa dibatalkan selepas sekatan lockdown dikenakan bagi mengekang penularan COVID-19.

Sehinggakan pandemik ini mengubah kehidupan menjadi satu normal baharu yang menerapkan langkah-langkah pencegahan virus dalam setiap aktiviti.

Ketika awal penularan wabak COVID-19, kebanyakan negara telah mengeluarkan perintah lockdown bagi membendung penularannya. Sekolah, pejabat, pusat membeli-belah, tempat-tempat hiburan dan sebagainya diarahkan untuk ditutup sementara. Malah penduduk negara diarahkan untuk berkurung di rumah masing-masing.

Namun, baru-baru ini beberapa negara mula melonggarkan perintah lockdown mereka dan membenarkan beberapa tempat untuk dibuka dan beroperasi seperti biasa dengan normal baharu. Taman hiburan merupakan salah sebuah tempat yang dibenarkan untuk dibuka semula dan mereka terpaksa menginovasi tarikan hiburan atau permainan mereka dengan mengekalkan langkah pencegahan virus sebagaimana yang dilakukan di Jepun.

Hon kereta berbunyi dan kengerian bermula: pembunuhan berdarah dan amukan zombie. Tetapi rumah hantu secara pandu lalu di Jepun ini melindungi dari musuh yang paling menakutkan, koronavirus.

Satu konsep baharu rumah hantu secara pandu lalu telah ditubuhkan berikutan keadaan darurat koronavirus Jepun diisytiharkan berakhir, dan beberapa taman hiburan perlahan-lahan mulai dibuka semula, dengan syarat sekatan untuk tetamu. – AFP
Para pelakon hantu mengenakan tatarias zombie sebelum menunjukkan rumah hantu secara pandu lalu di garaj, Tokyo. – AFP

Pelakon rumah hantu, Kenta Iwana mempamerkan dirinya sebagai zombie yang berlumuran dengan darah. – AFP
Gambar bertarikh 15 Jun 2020 menunjukkan Ayaka Imaide dalam watak zombie. – AFP

Di dalam sebuah kereta, para tetamu boleh menjerit sekuat yang mereka suka, tanpa penutup mulut dan hidung yang diperlukan, ketika kumpulan makhluk mengerikan yang berlumuran darah menuju ke arah mereka.

Sebenarnya, format baharu mungkin lebih menakutkan daripada rumah hantu tradisional, kata produser Kenta Iwana, 25, kepada media.

“Di rumah berhantu secara pandu lalu, tetamu dikurung di dalam kereta sehingga mereka tidak dapat melepaskan diri dari kengerian itu sehingga akhir,” katanya.

“Ini menjadikannya lebih menakutkan bagi mereka.”

Iwana tampil dengan penyelesaian luar biasa itu setelah berdepan dengan rentetan pembatalan ketika wabak koronavirus berlaku.

“Ini kerana rumah hantu menciptakan persekitaran dengan tiga C,” katanya, merujuk kepada keadaan yang diingatkan oleh pakar Jepun terhadap penyebaran virus: tempat tertutup, tempat yang sesak dan tetapan jarak hubungan dekat.

“Perintah untuk rumah hantu gaya konvensional dibatalkan satu demi satu dan kami kehilangan sekitar 80 peratus pelanggan kami.”

Pasukan ini biasanya diupah untuk menyediakan pengalaman rumah hantu di taman hiburan dan tempat yang serupa. Pengalaman biasa mungkin melibatkan kemudahan tanpa tingkap dengan pelakon menjadi hantu secara senyap-senyap mengikuti pengunjung dan berbisik terus ke telinga mereka untuk menakut-nakuti mereka, semuanya mustahil pada zaman koronavirus.

‘Ingin menakut-nakutkan’

Iwana dan pasukannya Kowagarasetai yang bermaksud ‘Skuad yang ingin menakut-nakutkan’ pada mulanya cuba membuat persembahan yang sesuai dengan koronavirus mengenakan penutup mulut dan hidung yang dicat dengan darah palsu dan memainkan bunyi jeritan yang dirakam daripada melepaskan yang nyata. Tetapi sebahagian besar acara mereka dibatalkan.

“Kami bahkan telah membatalkan acara Halloween yang dijadualkan pada bulan Oktober dan November,” kata Ayaka Imaide, 34, ketua pasukan.

Iwana, yang berhenti dari universiti untuk menjadi penerbit rumah hantu, bertanya-tanya apakah format pandu lalu boleh dilaksanakan. Cerita-cerita hantu dan rumah hantu adalah bentuk hiburan yang popular di Jepun dan dikaitkan terutamanya dengan musim panas, walaupun alasan untuk pautan itu tidak jelas.

Iwana mengatakan bahawa dia diberitahu tradisi itu bermula ketika pelakon kabuki yang baru muncul mula melakukan cerita hantu pada bulan-bulan musim panas, ketika pelakon utama mengambil cuti.

Di belakang cermin depan

Kota Hanegawa, 28, memegang peranan sebagai pembunuh yang berlumuran darah dalam skuad, walaupun dia mengakui bahawa dia bukan peminat perkara menakutkan. Dia mengatakan format baharu dengan pelakon di luar disertai dengan runut bunyi dan penceritaan bermain di dalam kereta mempunyai beberapa kesan positif, terutama dari segi maklum balas penonton.

“Saya dapat mendekati tetamu walaupun mereka berada di belakang kaca depan,” kata Hanegawa.

“Sangat menarik untuk melihat reaksi mereka secara begitu dekat, sambil menjaga penjarakan sosial.”

Imaide berkata, dia berharap format baharu dapat membantu meningkatkan mood penghibur yang berjuang semasa wabak tersebut.

“Mungkin kita tidak boleh melakukan apa-apa dan terus menundukkan kepala,” katanya secara serius, dengan wajah penuh dengan rias wajah zombie.

“Saya tidak tahu apa yang tepat untuk dilakukan… Tetapi kami ingin terus menawarkan rumah hantu, walaupun itu bermaksud kami harus sedikit mengubah gaya. Kami mahu banyak orang menikmatinya, menikmati ketika ditakuti.”

Keadaan darurat koronavirus Jepun diisytiharkan berakhir, dan beberapa taman hiburan perlahan-lahan mulai dibuka semula, dengan syarat sekatan untuk tetamu. Tetapi skuad ini terus maju dengan konsep pandu lalu buat masa ini, dan tiket untuk tarikh pertamanya bulan depan di garaj Tokyo sudah habis terjual. Imaide berharap para tetamu akan merasa selesa untuk melepaskan diri dan mendapatkan pengalaman penuh mengerikan.

“Lepaskan semua ketakutanmu, itulah cara untuk menikmatinya,” dia menasihati. – AFP