Sunday, September 24, 2023
27.8 C
Brunei

  -

  Instacart tetap harga IPO pada AS$30 sesaham, nilai syarikat pada AS$10 bilion

  CALIFORNIA, 19 SEPT – Instacart pada kelmarin meletakkan harga saham tawaran awam permulaannya pada AS$30 sesaham, mengumpul AS$660 juta untuk syarikat penghantaran barangan runcit itu.

  Instacart yang berpangkalan di San Francisco menjual 22 juta saham dalam IPO. Dagangan saham syarikat itu akan bermula pada hari ini di bursa saham Nasdaq di bawah simbol saham ‘CART’.

  Harga itu berada pada tahap tinggi daripada julat awal yang dianggarkan oleh Instacart, mencerminkan keyakinan baharu dalam saham teknologi selepas kejayaan IPO Arm Holdings, pereka cip UK, minggu lalu.

  Harga itu memberikan Instacart nilai pasaran sekitar AS$10 bilion, jauh lebih rendah daripada penilaian AS$39 bilion yang diumumkan syarikat pada awal 2021.

  Instacart ialah peneraju pasaran dalam kalangan syarikat penghantaran barangan runcit pihak ketiga, menurut YipitData, firma penyelidikan pasaran. Tetapi ia menghadapi persaingan yang semakin meningkat daripada yang lain, termasuk DoorDash dan Uber Eats. Ia juga bersaing dengan kedai runcit besar seperti Walmart, yang menawarkan penghantaran mereka sendiri.

  Instacart menyediakan penghantaran dan pengambilan daripada 85 peratus kedai runcit AS, atau lebih daripada 80,000 kedai, menggunakan rangkaian 600,000 pembeli bebas. Ia juga menyediakan teknologi dalam kedai, seperti troli pintar dan tanda rak elektronik, serta menjual iklan dalam talian kepada syarikat makanan dan peruncit.

  Syarikat itu mengatakan ia mempunyai 7.7 juta pelanggan aktif yang membelanjakan kira-kira AS$317 sebulan di platform tersebut. – AP

  Instacart yang berpangkalan di San Francisco akan menjual 22 juta saham dalam IPO, bermula pada hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...