IOC pohon pampasan insurans Olimpik Tokyo

GENEVA, 5 JUN – Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) sedang membuat perbincangan dengan syarikat insurans kerana ingin mendapatkan ganti rugi untuk upacara Sukan Olimpik Tokyo yang ditangguhkan.

Perbincangan terbuka sedang dilakukan dengan broker insurans, kata pengarah operasi Sukan Olimpik IOC, Pierre Ducrey kelmarin.

Tujuannya adalah “untuk mencuba dan mencari tahap pampasan yang tepat untuk membantu kami menanggung kos setelah menunggu satu tahun lagi,” Ducrey berkata.

IOC membayar insurans untuk pembatalan Sukan Olimpik tetapi belum jelas apakah polisinya meliputi penangguhan satu tahun yang disebabkan oleh wabak koronavirus itu.

Dasar pembatalan yang diperincikan dalam akaun tahunan IOC bernilai AS$14.4 juta untuk Sukan Olimpik Rio de Janeiro 2016 dan AS$12.8 juta untuk Sukan Musim Sejuk Pyeongchang 2018.

IOC mengatakan bulan lalu bahawa ia mengetepikan AS$650 juta untuk menampung kemungkinan kos tambahan bagi penangguhan tersebut.

Kos untuk penganjur di Jepun dijangka mencecah berbilion dolar, dengan sebahagian besar bil dibayar oleh pembayar cukai.

Ducrey mengatakan mengekalkan Village Olympic untuk satu tahun lagi adalah masalah yang utama.

“Kompleks itu memiliki lebih daripada 5,600 pangsapuri di Teluk Tokyo adalah bahagian asas untuk sukan Olimpik itu,” kata Ducrey semasa persidangan dalam talian dengan pelajar pengurusan sukan di India. – AP

Logo Olimpik yang terletak di daerah Odaiba, Tokyo. IOC melakukan perbincangan dengan syarikat insurans kerana ingin mendapatkan ganti rugi untuk upacara Sukan Olimpik Tokyo yang ditangguhkan. – AP