Saturday, September 23, 2023
23.7 C
Brunei

  -

  iPhone 12 pancar terlalu banyak radiasi, kata agensi Perancis

  PARIS, 14 SEPT – Pengawal selia Perancis mengarahkan Apple berhenti menjual iPhone 12, dengan mengatakan ia mengeluarkan tahap radiasi elektromagnet yang melebihi piawaian Kesatuan Eropah untuk pendedahan. Syarikat itu mempertikaikan penemuan itu dan berkata peranti itu mematuhi peraturan.

  Agensi kerajaan Perancis yang menguruskan frekuensi komunikasi tanpa wayar mengeluarkan arahan itu selepas iPhone 12 baru-baru ini gagal salah satu daripada dua jenis ujian untuk gelombang elektromagnet yang mampu diserap oleh badan.

  Tidak jelas mengapa telefon itu, yang dikeluarkan pada akhir 2020, tidak melepasi pusingan ujian terbaru agensi itu dan mengapa ia hanya model tertentu itu.

  Menteri digital Perancis berkata tahap radiasi iPhone 12 masih jauh lebih rendah daripada tahap yang dianggap kajian saintifik boleh membahayakan pengguna, dan agensi itu sendiri mengakui bahawa ujiannya tidak mencerminkan penggunaan telefon biasa.

  Agensi Frekuensi Kebangsaan pada hari Selasa menyeru Apple untuk “melaksanakan semua cara yang ada untuk membetulkan kerosakan ini dengan cepat” untuk telefon yang sudah digunakan dan berkata ia akan memantau kemas kini peranti. Jika ia tidak berfungsi, Apple perlu memanggil semula telefon yang telah dijual, katanya.

  Agensi itu baru-baru ini menguji 141 telefon bimbit dan mendapati bahawa apabila iPhone 12 dipegang di tangan atau dibawa dalam poket, tahap penyerapan tenaga elektromagnetnya ialah 5.74 watt sekilogram, lebih tinggi daripada standard EU iaitu 4 watt sekilogram.

  Telefon itu lulus ujian tahap radiasi berasingan untuk peranti yang disimpan dalam jaket atau dalam beg, kata agensi itu.

  Had radiasi ditetapkan “jauh di bawah tahap di mana bahaya akan berlaku,” dan oleh itu peningkatan kecil di atas ambang “tidak mungkin menyebabkan sebarang akibat kesihatan,” kata Malcolm Sperrin, pengarah fizik perubatan di Royal Berkshire di UK kumpulan hospital.

  Pengguna iPhone 12 sepatutnya boleh memuat turun kemas kini yang menghalang pendedahan radiasi daripada melebihi had, kata Sperrin.

  Tidak jelas mengapa model tertentu itu kelihatan mengeluarkan radiasi yang lebih tinggi tetapi ia “mungkin dikaitkan dengan peringkat awal sambungan apabila telefon ‘mencari’ isyarat hantar/terima,” katanya. – AP

  Agensi Frekuensi Kebangsaan (ANFR), badan yang memantau pendedahan awam kepada radiasi, menyeru Apple untuk melaksanakan semua cara yang ada untuk memperbaiki kerosakan ini dengan cepat, dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada 12 September 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...