Iran beri amaran terhadap ancaman Trump

TEHRAN, 15 SEPT – Iran memberi amaran kepada Amerika Syarikat (AS) hari ini terhadap melakukan ‘kesilapan strategik’ selepas presiden Donald Trump mengancam Tehran atas laporan mereka merancang untuk menuntut bela kematian jeneral tertinggi Qasem Soleimani.

“Kami berharap mereka tidak melakukan kesilapan strategik baharu dan setentunya jika berlakunya kesilapan strategik, mereka akan menyaksikan tindak balas Iran,” kata jurucakap kerajaan, Ali Rabiei memberitahu persidangan berita.

Laporan media AS menyebutkan sumber tidak rasmi, mendakwa Iran merancang untuk melakukan pembunuhan ke atas duta AS di Afrika Selatan yang dirancang sebelum pilihan raya presiden AS pada November.

“Serangan oleh Iran, dalam apa jua cara, ke atas AS akan dilakukan dengan serangan balas terhadap Iran dengan magnitud 1,000 kali ganda lebih hebat!” tulis Trump menerusi Twitter kelmarin.

Rabiei meluahkan kekesalan bahawa ‘presiden negara yang mendakwa menguruskan dunia dan arahan yang tergesa-gesa, penuh dengan agenda ucapan yang meragukan secara lemah.”

Dia memberi amaran bahawa bertindak balas terhadap laporan tersebut ‘tidak akan mencapai apa-apa kecuali mengganggu di rantau yang tenang’ dan menasihatkan Trump untuk ‘menahan diri dari membuat kerosakan demi memenangi pilihan raya presiden’.

Kelmarin, menteri luar negara menafikan laporan rancangan pembunuhan sebagai ‘tidak berasas dan sebahagian daripada cara yang berulang untuk membangkitkan keadaan anti-Iran. – AFP

Donald Trump berkata menerusi Twitter bahawa AS akan menyerang balas Iran dengan 1,000 kali ganda lebih hebat jika mereka menyerang negara tersebut. – AFP