Iran catat lebih 9,000 kematian

TEHRAN, 16 JUN – Iran hari ini berkata negara itu mencatatkan kematian mencecah 100 orang akibat koronavirus bagi hari ketiga berturut-turut yang menjadikan jumlah keseluruhan kepada 9,000 kematian, disebabkan lonjakan peningkatan perjalanan oleh warganya.

Jurucakap kementerian kesihatan, Sima Sadat Lari memberi amaran bahawa angka itu akan meningkat kecuali penduduk terus berada di rumah pada hujung minggu pada minggu-minggu akan datang.

Dia mengatakan kenaikan jumlah harian itu ‘sebahagian besarnya disebabkan oleh perjalanan penduduknya dalam beberapa minggu kebelakangan.’

“Kami meminta anda untuk mengelakkan perjalanan yang tidak perlu selama percutian yang akan datang agar peningkatan statistik ini tidak berterusan.”

Iran mempunyai cuti umum pada hari Rabu, hari terakhir minggu bekerja, menjadikan hujung minggu yang akan datang sebagai rehat tiga hari.

Lari berkata, 115 kematian baharu dalam 24 jam terakhir menjadikan jumlah keseluruhan Iran menjadi 9,065.

Dia mengatakan 2,563 orang lagi diuji positif untuk COVID-19, menjadikan jumlah keseluruhan 192,439 sejak wabak itu melanda Iran.

Iran pada Ahad melaporkan 107 kematian akibat penyakit itu – pertama kali jumlahnya mencapai 100 orang, tertinggi sejak 13 April.

Kerajaan melaporkan kes-kes koronavirus pertama di negara ini pada 19 Februari, dan sejak itu berjuang untuk mengatasi wabak tersebut. – AFP

Penduduk Iran yang kebanyakannya memakai penutup mulut dan hidung dilihat berada di Dataran Azadi di ibu kota Tehran kelmarin. Iran berkata negara itu mencatatkan kematian mencecah 100 orang akibat koronavirus bagi hari ketiga berturut-turut, menjadikan jumlah kematian keseluruhan mencecah 9,000 orang. – AFP