Iran: AS laku ‘kesilapan bodoh’

TEHRAN, 6 MEI – Presiden Iran berkata hari ini Amerika Syarikat (AS) membuat ‘kesilapan bodoh’ dengan menarik diri dari perjanjian nuklear dan mengingatkan tentang akibat teruk jika sekutunya bersetuju untuk melanjutkan sekatan senjata.

Amerika Syarikat sedang melancarkan satu kempen untuk melanjutkan pengharaman mengenai penjualan senjata konvensional kepada Iran, yang dijangka dilonggarkan secara beransur-ansur bermula Oktober.

Pengharaman itu dijangka dibatalkan selaras dengan Resolusi Majlis Keselamatan PBB 2231, yang meluluskan perjanjian antarabangsa yang mengehadkan program nuklear Iran pada 2015.

Presiden AS Donald Trump menarik diri dari perjanjian itu – dikenali sebagai Pelan Tindakan Komprehensif Bersama, atau JCPOA – pada 2018 dan mula mengenakan semula sekatan ke atas republik Islam itu.

“Amerika membuat kesilapan bodoh dengan meninggalkan perjanjian ini,” kata rakan sejawatan Iran, Hassan Rouhani pada mesyuarat kabinet.

“Perkara yang bijak dilakukan oleh AS adalah kembali kepada JCPOA, tetapi mereka yang bertanggungjawab hari ini tidak sekali-kali mencapai tahap kebijaksanaan tersebut,” tambah beliau.

Rouhani berkata pembatalan sekatan merupakan ‘bahagian yang tidak dapat dipisahkan’ daripada perjanjian nuklear.

“Jika ia dikenakan semula, mereka akan tahu akibatnya dan kekalahan yang bakal menanti mereka jika mereka melakukan kesilapan sedemikian.”

Rouhani tidak mengulas mengenai akibatnya tetapi berkata ia dibutirkan dalam sepucuk surat yang dihantar sebelumnya kepada pihak perjanjian lain – Britain, China, Perancis, Jerman dan Rusia. – AFP

Gambar yang dikeluarkan oleh pejabat Presiden Iran menunjukkan Hassan Rouhani (tengah) bercakap semasa melawat lebuh raya baharu yang menghubungkan Tehran dengan kawasan utara negara pada 25 Februari. – AP