Sunday, November 27, 2022
22 C
Brunei

-

Iran lancarkan ujian kapal tunda

TEHRAN, IRAN, 4 OKT – Media Iran hari ini berkata pihak kerajaan telah melancarkan kapal tunda ke ruang angkasa yang mampu mengalihkan satelit antara orbit.

Media negara berkata kapal angkasa ujian digelar ‘Saman’ dibina oleh Pusat Penyelidikan Angkasa Negara dan dilancarkan pada Isnin oleh Kementerian Pertahanan.

Hassan Salarieh, ketua agensi angkasa lepas Republik Islam, memberitahu TV kerajaan bahawa pegawai “berharap untuk menggunakan dan menguji kapal tunda utama dalam masa terdekat.”

Iran melancarkan kapal itu pada 2017. Kapal tunda angkasa boleh memindahkan satelit dari satu orbit ke orbit yang lain.

Iran telah lama meneruskan program angkasa lepas mengatakan ia bertujuan untuk tujuan damai. Negara ini mempunyai program angkasa awam dan tentera, yang dikhuatiri AS boleh digunakan untuk memajukan program peluru berpandu balistiknya.

Pada bulan Jun Tehran telah melancarkan roket bahan api ke angkasa dan pada bulan Ogos roket Rusia berjaya melancarkan satelit Khayyam Iran ke orbit. Ia dinamakan sempena Omar Khayyam, seorang saintis Parsi yang hidup pada abad ke-11 dan ke-12.

Bagaimanapun, Iran telah menyaksikan beberapa siri kemalangan dan pelancaran satelit yang gagal sejak beberapa tahun kebelakangan ini – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Selatan lancar bas pandu sendiri

SEOUL, 25 NOV – Ibu negara Korea Selatan melancarkan laluan bas pandu sendiri pertama hari ini, sebahagian daripada uji kaji yang dikatakan jurutera berhasrat...
- Advertisment -