Friday, December 2, 2022
30.4 C
Brunei

-

Iran lapor kes baharu tertinggi

TEHRAN, 29 MEI – Iran hari ini mengumumkan jumlah tertinggi kes baharu jangkitan koronavirus dalam hampir dua bulan dan memberi amaran wabak maut Timur Tengah itu semakin memburuk di beberapa rantau.

Kerajaan sebahagian besarnya telah melonggarkan sekatan yang dikenakannya selepas kes pertama Iran disahkan pada Februari namun telah memantau mana-mana kemunculan semula dalam angka jangkitan.

Jurucakap Kementerian Kesihatan, Kianoush Jahanpour berkata 2,819 kes baharu telah disahkan di seluruh negara itu dalam tempoh 24 jam, membawa jumlah keseluruhannya kepada 146,668.

Jumlah itu adalah yang tertinggi Iran telah umumkan dalam sehari tunggal sejak 2 April.Jangkitan baharu telah memuncak sejak ia dilaporkan rendah hampir dua bulan pada 2 Mei.

Jahanpour berkata virus itu telah mengorbankan 50 jiwa lagi pada tempoh sama, meningkatkan jumlah keseluruhannya kepada 7,677.

Setakat ini kerajaan telah mengenakan semula lockdown di satu wilayah, Khuzestan di sempadan bersama Iraq di barat daya. – AFP

Penduduk Iran melintasi restoran-restoran di bandar Tehran pada 26 Mei. Pada 29 Mei, Iran merekodkan jumlah tertinggi kes baharu jangkitan COVID-19. –AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

India sandang jawatan Presiden G20, Majlis Keselamatan PBB

NEW DELHI, 1 DIS – India menyandang jawatan presiden G20 dan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) mulai hari ini, lapor Sputnik. G20 ialah forum antara kerajaan...
- Advertisment -