Iran nafi terima undangan Saudi bagi rundingan haji

TEHRAN, 2 Jan – Iran menafikan telah menerima sebarang undangan dari Arab Saudi bagi rundingan mengenai haji, selepas pertikaian antara sekutu musuh yang menyaksikan jemaahnya tidak mengerjakan haji tahun lepas.

Akhbar harian Al-Hayat melaporkan pada Jumaat yang menteri jemaah Saudi, Mohammed Bentin telah membukakan perbincangan dengan lebih 80 buah negara, termasuk Iran, untuk menyelesaikan butiran haji bagi tahun 2017.

“Tiada undangan dari Arab Saudi telah diterima oleh Organisasi Haji dan Jemaah Iran atau kementerian luar negeri,” ketua Organisasi Haji, Hamid Mohammadi, dipetik sebagai berkata dalam laporan media Iran hari ini.

Sebaik undangan diterima, warga Iran hanya dapat mengambil bahagian dalam haji jika ‘pihak Saudi menjamin keadaan maruah dan keselamatan’ bagi mereka, kata Mohammadi.

Iran akan cuba sedaya upayanya untuk membuka ‘laluan disekat’ untuk mengerjakan haji, katanya. Penunaian haji tahunan, yang bermula dan berakhir di bandar suci Mekah di Arab Saudi, adalah wajib bagi semua orang Islam yang mampu menunaikannya. – AFP