Iran senaraikan 29 syarikat bagi projek minyak dan gas

TEHRAN, 3 Jan – Iran telah menerbitkan senarai 29 syarikat-syarikat besar dari Eropah dan Asia yang diluluskan untuk membida projek minyak dan gas selepas sekatan ke atas program nuklearnya.

Syarikat-syarikat Eropah dalam senarai itu termasuk gergasi Shell Anglo-Dutch, Itali, ENI, Total Perancis, Gazprom Rusia dan Lukoil, dan Schlumberger Belanda.

Antara mereka yang terdiri daripada Asia ialah CNPC China dan Sinopec International, Koperasi Mitsubishi Jepun dan Penerokaan Petroleum Jepun, Petronas Malaysia dan Koperasi Gas Korea Selatan dan Posco Daewoo.

Syarikat kebangsaan Minyak Iran menawarkan tender bagi projek cari gali dan pengeluaran di medan minyak dan gas di negara ini, perkhidmatan berita kementerian minyak Shana melaporkan hari ini.

Senarai 29 syarikat yang layak telah diumumkan selepas firma asing dianggap ‘layak dan boleh dipercayai’ telah dijemput untuk mengambil bahagian dalam proses, katanya.

Gazprom adalah antara 29 syarikat dari Eropah dan Asia yang diluluskan untuk membida projek minyak dan gas di Iran. – AFP
Gazprom adalah antara 29 syarikat dari Eropah dan Asia yang diluluskan untuk membida projek minyak dan gas di Iran. – AFP

Pendedahan tersebut datang setahun sejak kemasukan penguatkuasa perjanjian dengan kuasa-kuasa dunia yang mengangkat sekatan antarabangsa ke atas Iran sebagai respons sekatan ke atas program nuklearnya.

Perjanjian awal telah ditandatangani dengan syarikat-syarikat antarabangsa.

Pada bulan November, Jumlah menandatangani perjanjian awal untuk projek AS$4.8 bilion (4.3 bilion euro) untuk membangunkan medan gas luar pesisir di Pars Selatan.

Pada pertengahan bulan Disember, Tehran menandatangani memorandum persefahaman dengan Gazprom Rusia terhadap pembangunan dua medan minyak utama.

Juga bulan lepas, Iran menandatangani tiga MoU dengan Shell untuk mengkaji kemungkinan untuk membangunkan medan minyak dan gas utama. – AFP