Thursday, November 30, 2023
28 C
Brunei

  -

  Ireland, Malaysia perkukuh perdagangan agromakanan

  KUALA LUMPUR, 7 NOV – Ireland berhasrat untuk terus memperkukuhkan perdagangan dua hala dengan Malaysia dalam bidang agromakanan terutamanya yang berkaitan pengeksportan daging dan produk daging itik.

  Perkara itu adalah di antara inti pati kunjungan hormat Menteri Pertanian dan Marin Ireland, Martin Heydon ke atas Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu yang berlangsung di Menara Lembaga Pertubuhan Peladang, semalam.

  Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) dalam kenyataan hari ini memaklumkan pertemuan di antara kedua-dua pemimpin itu adalah yang pertama kali diadakan dan menjadi platform bagi membincangkan cadangan kerjasama dua hala dalam bidang pertanian dan industri makanan.

  “Kedua-dua negara turut berhasrat meneruskan kerjasama erat dalam bidang penyelidikan dan pembangunan dalam sektor pertanian bagi mencapai sasaran keterjaminan makanan serta meningkatkan perdagangan pertanian dua hala termasuk produk-produk perikanan seperti tiram dan udang karang,” menurut kenyataan itu.

  Katanya pada 2022 jumlah dagangan di antara Malaysia dan Ireland adalah sebanyak RM419.35 juta berbanding RM425.15 juta pada 2021. Bagi tempoh Januari hingga Julai tahun ini, jumlah nilai dagangan merekodkan trend peningkatan iaitu sebanyak RM429.45 juta.

  Dalam pertemuan itu juga Mohamad turut menjemput Ireland untuk menyertai Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia 2024 (MAHA 2024) pada tahun hadapan bagi mempromosikan produk-produk pertanian dan agromakanan.

  Pertemuan kedua-dua menteri berkenaan turut disertai wakil daripada Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Jabatan Pertanian Malaysia, Jabatan Perkhidmatan Veterinar dan pegawai-pegawai kanan KPKM. – Bernama

  Datuk Seri Mohamad Sabu ketika sidang Dewan Rakyat di Bangunan Parlimen. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia buat permohonan maaf kepada mangsa thalidomide

  SYDNEY, 29 NOV - Australia hari ini mengeluarkan permohonan maaf kepada mangsa yang terselamat daripada skandal ubat thalidomide, yang disifatkan oleh Perdana Menteri, Anthony...