Irving terlepas latihan pertama Nets

LOS ANGELES, 6 OKT – Pemain pertahanan Brooklyn, Kyrie Irving, yang tegas menentang vaksin koronavirus, terlepas sesi latihan bersama Nets hari ini.

Irving berlatih bersama rakan sepasukan minggu lalu di San Diego tetapi tidak menghadiri latihan pertama pasukan di New York City disebabkan oleh protokol COVID-19 yang ketat di bandar itu.

Disebabkan penularan wabak di seluruh dunia, New York telah menerapkan peraturan kesihatan dan keselamatan baharu dengan menghalang atlet yang tidak divaskin untuk mengambil bahagian dalam latihan atau perlawanan.

Irving memerlukan bukti sekurang-kurangnya satu suntikan vaksin untuk berlatih di arena Barclays Center.

“Tidak ada pembaharuan lebih lanjut,” kata jurulatih Nets, Steve Nash ketika latihan hari ini. “Kami menyokongnya. Kami di sini untuknya. Segala-galanya berubah. Ketika ada penyelesaian, kami di sini untuknya.”

Sekiranya Irving terus menolak vaksin, dia akan mula terlepas perlawanan di laman sendiri Brooklyn. Irving boleh rugi jutaan dolar jika dia tidak bermain di laman sendiri musim ini.

“Saya tidak terlalu risau tentang apa-apa,” kata Nash. “Kami hanya berusaha bekerja setiap hari. Kami masuk hari ini dan menjalani latihan yang hebat dan kami akan melakukan perkara yang sama esok dan itulah tempat saya meninggalkannya.”

Pertandingan pramusim berikutnya Nets adalah menentang Milwaukee di Barclays Center.
Perlawanan pembukaan musim biasa Brooklyn adalah 24 Oktober menentang Charlotte. – AFP

Gambar fail pada 27 Disember 2020, aksi Kyrie Irving dari Brooklyn Nets semasa perlawanan menentang Charlotte Hornets di Spectrum Center di Charlotte. – AFP