IS akui dalang serangan Istanbul

A newISTANBUL, 2 Jan – Kumpulan jihad Negara Islam (IS) hari ini mendakwa telah melakukan insiden penembakan di kelab malam popular Istanbul pada malam Tahun Baru yang mengorbankan 39 orang, tatkala polis masih memburu penjenayah yang terlibat dalam kejadian tersebut.

Penyerang, bersenjata dengan senjata yang panjang, membunuh seorang anggota polis dan orang awam di luar kelab Reina sekitar 1:15 sebelum masuk dan menembak mereka yang berada di dalam kelab tersebut, menurut Istanbul Gov. Vasip Sahin.

“Malangnya, (dia) melakukan tembakan dengan cara yang sangat kejam dan tanpa belas kasihan pada orang yang tidak bersalah yang berada di sana untuk meraikan Tahun Baru dan bersenang-senang,” Sahin memberitahu kepada pemberita.

Dalam satu kenyataan yang diedarkan kepada media sosial, kumpulan jihad berkata seorang daripada ‘tentera khalifa’ telah menjalankan serangan ke atas kelab malam Reina itu.

Menurut kenyataan itu, serangan itu adalah sebagai respons kepada campur tangan tentera Turki menentang IS yang dilanda perang di Syria.

Hampir dua pertiga daripada orang yang terbunuh adalah warga asing, ramai dari Timur Tengah, kata Agensi Anadolu Turki. Ia berkata, mayat 25 warga asing terbunuh dalam serangan itu akan diserahkan kepada keluarga mereka hari ini.

Negara-negara dari India ke Belgium dilaporkan merupakan rakyat mereka di kalangan mangsa.

Dianggarkan 600 orang telah meraikan tahun baru di dalam kelab itu, yang sering dikunjungi oleh penduduk tempatan terkenal, termasuk penyanyi, pelakon dan bintang sukan.

Negara ini mengalami pelbagai insiden pengeboman pada 2016, termasuk tiga di Istanbul sahaja, di mana pihak berkuasa telah menyalahkan IS, satu percubaan gagal pada bulan Julai dan konflik diperbaharui dengan pemberontak Kurdish di bahagian tenggara.

Presiden Recep Tayyip Erdogan sekeras-kerasnya mengutuk ‘serangan pengganas di kejiranan Ortakoy Istanbul dalam jam pertama 2017’ dan mengucapkan takziah kepada mereka yang kehilangan nyawa mereka, termasuk ‘tetamu asing.’ – AP