Israel sekat jalan bagi penghantaran barang ke Gaza

BAITULMAQDIS, 11 OGOS – Israel akan menyekat jalan bagi penghantaran barang ke Semenanjung Gaza, kata pihak berkuasa hari ini, setelah militan di wilayah yang dikuasai Hamas menembak roket ke Mediterranean dan melancarkan belon pembakar ke arah Israel.

Jalan Kerem Shalom akan ditutup bagi semua kenderaan kecuali penghantaran peralatan bantuan dan bahan bakar mulai hari ini, menurut COGAT, unit kementerian pertahanan yang mengawas penyeberangan itu, dalam satu kenyataan.

Langkah itu dibuat sebagai tindak balas kepada serangan belon pembakar dari Semenanjung Gaza, tambahnya.

Sumber Israel mengatakan semalam bahawa beberapa belon telah mendarat di kawasan selatan Israel, tanpa menyebabkan korban jiwa.

Bahan letupan yang diikat pada belon dan layang-layang pertama kali tiba sebagai senjata di semenanjung Gaza semasa tunjuk perasaan pada tahun 2018, ketika alat-alat itu melayang melintasi sempadan setiap hari, menyebabkan ribuan kebakaran di ladang dan komuniti Israel. Dalam seminggu terakhir, belon seperti itu telah dilancarkan tiga kali dari semenanjung Gaza ke Israel, setiap kali mencetuskan serangan balas terhadap kedudukan Hamas.

Hamas juga menembak beberapa roket ke laut kelmarin dan berbalas tembakan berulang kali dengan Israel dalam beberapa hari terakhir, kata sumber keselamatan Palestin.

Roket itu adalah mesej kepada Israel untuk memberitahu bahawa kumpulan bersenjata di semenanjung Gaza tidak akan berdiam diri dalam menghadapi sekatan Israel dan pencerobohannya, kata sumber terdekat Hamas kepada AFP. Hamas dan Israel telah bertempur sebanyak tiga peperangan sejak 2008.

Walaupun berlaku gencatan senjata tahun lalu, yang disokong oleh PBB, Mesir dan Qatar, kedua belah pihak bertempur dengan roket, tembakan mortar atau belon pembakar.

Penganalisis Palestin mengatakan tembakan dari semenanjung Gaza sering menuju ke Israel untuk memberi lampu hijau bagi pemindahan bantuan kewangan Qatar ke semenanjung tersebut. – AFP

Seorang anggota pasukan keselamatan Hamas Palestin berdiri di luar persimpangan Kerem Shalom di bandar Rafah di Semenanjung Gaza. – AFP