Thursday, November 30, 2023
25.8 C
Brunei

  -

  Israel setuju hentikan serangan empat jam sehari

  WASHINGTON, 10 NOV – Israel bersetuju untuk menghentikan seketika serangan selama empat jam setiap hari dalam serangannya ke atas Hamas di utara Gaza, kata Rumah Putih kelmarin,

  Sementara itu, Presiden Joe Biden mendesak Israel untuk menghentikan pertempuran selama beberapa hari dalam usaha untuk berunding mengenai pembebasan tebusan yang ditawan.

  Semasa panggilan pada Isnin, Biden telah meminta Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu untuk menghentikan serangan seketika sekurang-kurangnya tiga hari untuk membolehkan rundingan tebusan.

  “Ya,” kata Biden, ketika ditanya sama ada beliau telah meminta Israel untuk berhenti selama tiga hari. “Saya telah meminta jeda yang lebih lama untuk sebahagian daripada mereka.” Beliau menambah bahawa ‘Tidak ada kemungkinan’ gencatan senjata rasmi pada masa ini, dan berkata ia telah “mengambil masa lebih lama” daripada yang beliau harapkan untuk Israel bersetuju dengan penghentian serangan itu.

  Jurucakap Majlis Keselamatan Negara, John Kirby berkata penghentian serangan harian telah diumumkan kelmarin dan Israel komited untuk menghentikan serangan selama empat jam.

  Israel juga akan membuka laluan kedua untuk orang awam melarikan diri dari kawasan yang menjadi tumpuan semasa kempen ketenteraannya terhadap Hamas, dengan jalan pesisir menyertai lebuh raya utara-selatan utama wilayah itu.

  Penghentian serangan jangka pendek serupa telah berlaku sejak beberapa hari lalu apabila puluhan ribu orang awam melarikan diri ke selatan, tetapi pengumuman semalam nampaknya merupakan usaha untuk memproses rasmi dan memperluaskan, ketika AS mendesak Israel untuk mengambil langkah yang lebih besar untuk melindungi orang awam di Gaza.

  Ditanya dalam temu bual Fox News yang disiarkan kelmarin mengenai prospek penghentian serangan itu, Netanyahu menjawab, “Pertempuran berterusan menentang pejuang Hamas, tetapi di lokasi tertentu untuk tempoh tertentu, beberapa jam di sini, kami mahu memudahkan laluan selamat orang awam dari zon pertempuran dan kami melakukannya.” – AP

  Kereta kebal tentera Israel bergerak menuju pagar di sekitar Semenanjung Gaza pada 9 November. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China gesa gencatan senjata menyeluruh segera

  BEIJING, 30 NOV - China hari ini menggesa ‘gencatan senjata kemanusiaan yang berterusan’ dalam konflik Israel-Hamas dalam kertas jawatan yang dikeluarkan oleh kementerian luarnya. "Pihak-pihak...