Israel umum penerbangan kargo ke Dubai

BAITULMAQDIS, 3 SEPT – Syarikat penerbangan Israel El Al hari ini mengumumkan penerbangan kargo pertama ke Dubai, beberapa hari selepas penerbangan pesawat penumpang komersial bersejarah ke Emiriah Arab Bersatu (UAE).

Susulan perjanjian untuk memulihkan hubungan Israel-UAE, penerbangan kargo itu dijadual berlepas dari lapangan terbang Ben Gurion berhampiran Tel Aviv pada 16 September, kata syarikat penerbangan dalam satu kenyataan.

Tidak seperti penerbangan penumpang langsung, perkhidmatan kargo itu akan terbang melalui Liege di Belgium sebelum meneruskan perjalanan ke Dubai, kata El Al, tanpa menjelaskan laluan tersebut.

Pesawat udara Boeing 747 itu akan membawa ‘peralatan pertanian dan teknologi tinggi’ dari Israel ke Emiriah, menurut El Al, dengan jalan dijangka menjadi laluan tetap pada Rabu pada masa akan datang.

“Penerbangan kargo mingguan El Al ke Dubai membolehkan syarikat Israel meneruskan import dan eksport dari dan ke Dubai, serta Asia dalam pemindahan dari Dubai,” kata El Al.

Pada Isnin, satu penerbangan El Al dari Ben Gurion membawa perwakilan AS dan pegawai Israel ke ibu negara UAE Abu Dhabi, untuk merangka perjanjian selepas mencatat kejayaan diplomatik mengejutkan pada bulan lalu.

UAE dan Israel dijangka menandatangani perjanjian yang dibroker AS, yang pertama untuk Israel dengan sebuah negara Teluk dan ketiga dengan negara Arab, di Rumah Putih pada minggu-minggu akan datang. – AFP