Isteri ketua dadah Mexico ‘El Chapo’ ditangkap

WASHINGTON, 23 FEB – Pihak berkuasa AS menahan isteri ketua dadah Mexico, Joaquin ‘El Chapo’ Guzman yang dipenjara di sebuah lapangan terbang di luar Washington kelmarin atas tuduhan penyeludupan narkotik, kata Jabatan Kehakiman.

Emma Coronel Aispuro, 31, menghadapi satu tuduhan konspirasi untuk menjual dadah kokain, syabu, heroin dan ganja untuk diimport ke Amerika Syarikat, kata jabatan itu.

Dia ditangkap di Lapangan Terbang Antarabangsa Dulles.

El Chapo adalah pemimpin kartel Sinaloa, salah satu kumpulan pengedar dadah yang terkenal di Mexico.

Dia menjalankan operasi menghantar beratus-ratus tan narkotik ke Amerika Syarikat dan terlibat dalam beberapa kes pembunuhan, menurut fail mahkamah.

Beliau menyerah diri ke Amerika Syarikat pada tahun 2017 untuk diadili dan disabit bersalah serta dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup dua tahun kemudian.

Coronel, menurut Jabatan Kehakiman, mengambil bahagian dalam kegiatan kartel dan juga didakwa membantu dalam dua plot untuk membantu Guzman melarikan diri dari penjara Mexico, termasuk yang pertama berjaya pada tahun 2015.

Coronel muncul di mahkamah hampir setiap hari dalam perbicaraan tiga bulan di New York.

Dia telah dilarang daripada menghubungi semua kontak dengannya selama lebih dari dua tahun penahanan pra-perbicaraan. – AFP

Emma Coronel Aispuro, isteri ketua dadah Mexico Joaquin ‘El Chapo’ yang ditangkap pihak berkuasa AS, kelmarin. – AFP