Sunday, December 10, 2023
28.8 C
Brunei

  -

  Isu bekalan air, elektrik Labuan giat ditangani

  LABUAN, 17 NOV – Isu gangguan bekalan air dan elektrik yang berlarutan sejak sekian lama di pulau bebas cukai ini sedang giat ditangani, kata Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Zuki Ali.

  Beliau berkata kerajaan menyedari cabaran dihadapi rakyat Labuan dan turut mengakui menerima pelbagai rungutan berkaitan gangguan bekalan air dan elektrik.

  Mohd Zuki bagaimanapun menekankan bahawa perbincangan sedang giat dijalankan untuk mencari penyelesaian menyeluruh.

  “Penyelesaian terutama mengenai gangguan bekalan air telah dikenal pasti, namun tindakan-tindakan itu perlu masa dan kami harap penduduk Labuan boleh bersama kami dan bersabar,” katanya yang dalam lawatan kerja sehari di sini.

  Mohd Zuki Ali diberi taklimat disusuli perbincangan bersama Jabatan Air dan Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) di Stesen Janakuasa Palau-Patau bagi mencari penyelesaian terbaik melibatkan agensi kerajaan berkaitan di peringkat Persekutuan serta Sabah dan Labuan.

  Mohd Zuki turut menekankan komitmen Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menangani masalah yang dihadapi Labuan itu termasuk peruntukan tambahan lebih RM300 juta yang diumumkan dalam Belanjawan 2024 Malaysia Madani khusus bagi menyelesaikan isu gangguan bekalan air.

  “Apa yang penting ialah melaksanakan arahan itu dan menggunakan belanjawan yang diperuntukkan secara berkesan. Ada faktor yang menyumbang kepada gangguan bekalan air termasuk paip lama berusia lebih 30 tahun,” katanya.

  Gambar Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  India larang eksport bawang

  NEW DELHI, 8 DIS – India melarang eksport bawang sehingga Mac tahun depan bagi meningkatkan bekalan domestik selain membendung inflasi pengguna. Kerajaan memutuskan untuk memindahkan...