Isu dron: S’pura lancar siasatan

SINGAPURA, 25 JUN – Dron yang dilihat terbang di sekitar Lapangan Terbang Antarabangsa Changi, Singapura telah menyebabkan 63 penerbangan terpaksa ditunda atau dialihkan minggu lepas, menyebabkan pihak berkuasa untuk melancarkan siasatan dan menimbulkan persoalan mengenai motif mereka mengenainya.

Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Singapura hari ini mengatakan bahawa 18 penerbangan di lapangan terbang tertunda dan tujuh telah dialihkan malam sebelumnya ‘disebabkan cuaca buruk dan kegiatan dron yang tidak dibenarkan.’

Ia sebelum ini mengesahkan bahawa dron dilihat terbang berhampiran lapangan terbang pada Selasa dan Rabu lepas. Ini menyebabkan penutupan sempadan landasan, menangguhkan 37 penerbangan dan mengalihkan sebuah kapal terbang ke Kuala Lumpur, Malaysia.

“Pasukan multi-agensi termasuk Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Singapura, Kumpulan Lapangan Terbang Changi, Angkatan Bersenjata Singapura dan Pasukan Polis Singapura telah diaktifkan untuk mencari dan mengesan kawasan operasi dron itu dijalankan,” tambah pihak berkuasa itu.

Siasatan masih lagi diteruskan. Tiada butiran mengenai jumlah dron yang terlibat dan pelakunya telah diberikan oleh pihak berkuasa.

Tidak lama selepas berita berlakunya kegiatan dron di lapangan terbang itu, kementerian pertahanan Singapura mendedahkan gambar seorang askar yang menunjukkan senjata di samping sebuah dron di Facebook.

Walaupun foto itu tidak diambil di Changi, ia membayangkan teknologi anti-dron yang boleh digunakan untuk mengesan pelakunya.

Dron dikawal oleh pengendali melalui pautan kawalan radio, pada frekuensi yang serupa dengan Wi-Fi.

“Tanpa adanya kawalan, kebanyakan dron direka bentuk untuk beralih kepada mod ‘selamat’, dan sama ada cuba untuk kembali ke lokasi asalnya atau segera mendarat,” kata Foong Shaohui, seorang profesor bersekutu yang menyelidik sistem tanpa pemandu di Universiti Teknologi dan Rekabentuk Singapura. – AFP

Pelbagai pesawat komersil dilihat berada di atas landasan di Lapangan Terbang Antarabangsa Changi, Singapura. Singapura telah memulakan siasatan berikutan dengan kegiatan dron yang telah menjejaskan penerbangan. – AFP