Sunday, January 29, 2023
23 C
Brunei

-

Isu plastik: Balet guna prop botol kitar semula

JEPUN – Alat yang dijadikan sebagai penutup kepala futuristik yang dipakai oleh para penari pada pertunjukan balet terkemuka, dua bulan lalu, hanyalah sampah yang telah dibuang di sampah kitar semula.

‘Plastik’, pengeluaran baharu oleh syarikat terkenal Jepun, K-BALLET, bertujuan untuk menarik perhatian umum kepada krisis pencemaran global melalui beberapa set pakaian luar biasa.

Skirt yang diperbuat daripada balutan gelembung terpakai, empat dinding botol kitar semula yang besar dan 100 payung lutsinar yang dibuang di ibu kota Jepun semuanya dipaparkan dalam persembahan itu, yang menarik perhatian ramai ke pertunjukan pertamanya di Yokohama.

Menyerupai makhluk angkasa dengan botol ‘PET’ yang dibersihkan diikat pada badan mereka, sekumpulan penari termasuk bintang jemputan dari Amerika Syarikat, Julian MacKay melompat dan berputar melalui belakang tabir dan beralih ke atas pentas.

Sisa plastik telah meningkat dua kali ganda secara global dalam tempoh 20 tahun dan hanya sembilan peratus berjaya dikitar semula, menurut kumpulan OECD negara maju.

Kakitangan Shirai Eco Centre membersihkan botol yang telah dibuang untuk dijadikan sebagai bahan kitar semula. – AFP

Sakata memeriksa botol kitar semula yang dijadikan dinding buatan sebelum digunakan untuk persembahan seni. – AFP

Botol yang dikitar semula dijadikan prop persembahan dengan dijadikan sebuah tulisan ‘people’s party’. – AFP
Kakitangan Shirai Eco Centre mengutip dan mengasingkan sisa buangan plastik untuk dijadikan bahan kitar semula. – AFP

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berkata jumlah plastik yang memasuki lautan akan meningkat hampir tiga kali ganda menjelang 2040.

MacKay, 25, memberitahu AFP bahawa isu sisa plastik tidak mendapat perhatian dalam dunia tarian, dan dia percaya seni persembahan boleh membantu memberi inspirasi kepada orang ramai untuk berlakon.

“Apabila awda menerapkan medium seperti balet atau tarian dan awda menambahnya bersama-sama dengan kitar semula, itu akan membuatkan orang ramai untuk berfikir, ‘baiklah, apa lagi yang boleh saya lakukan, apa lagi yang berkesan?'”

Pada bulan November lalu, lewat tengah malam di daerah fesyen Harajuku di Tokyo, ketua penerbit K-BALLET, Taiju Takano dan scenographer Naoya Sakata, pergi mencari plastik untuk dijadikan prop mereka di sampah kitar semula.

Kakitangan syarikat pengurusan sisa Shirai Eco Center, mengeluarkan dan mengasingkan botol plastik daripada timbunan cawan kopi terpakai, tin aluminium dan puntung rokok.

Sakata juga menggunakan botol PET kitar semula yang disediakan oleh Shirai untuk membina papan tanda berbentuk tulisan ‘orang parti’ pada separuh masa pertama pertunjukannya.

Secara keseluruhan, lebih 10,000 botol kitar semula dan digunakan semula telah digunakan dalam ‘Plastik’, dan Sakata yang berusia 28 tahun berkata membuatkan dia sedar jumlah yang dibuang setiap hari adalah ‘mengejutkan’.

Plastik sekali pakai masih menjadi masalah besar di Jepun, di mana kepingan buah-buahan dibungkus secara individual.

Tetapi penduduk Jepun hanya menjana satu pertiga daripada sisa plastik yang dilakukan oleh rakan sejawatan mereka di Amerika, menurut OECD, dan kurang daripada purata daripada negara-negara eropah.

Jepun juga mengumpul dan mengitar semula lebih banyak plastik daripada banyak negara, yang selalunya dibakar untuk tenaga elektrik.

Takano, 27, berkata beberapa unsur ‘Plastik’ bertujuan untuk membangkitkan idea lama Jepun tentang kelestarian.

“Kata kunci dalam budaya kita ialah ‘mottainai’,” yang menggambarkan betapa memalukan terhadap pembaziran, katanya kepada AFP.

Pada masa lalu, setiap objek dipercayai mempunyai roh dan ‘ia akan kelihatan seperti hantu jika awda menganiaya dan membuangnya’, katanya.

MacKay berkata reka bentuk pentas itu membantunya melihat barangan plastik dengan cara yang berbeza.

“Ada jenis kecantikan tertentu… apabila cahaya menembusi botol ini dan mencipta sesuatu yang kelihatan hampir seperti syurga,” katanya.

K-BALLET bercadang untuk menyimpan pakaian dan alat peraganya selama sekurang-kurangnya setahun, dengan harapan untuk mengadakan semula persembahan, selepas itu Shirai akan mengitar semula botol tersebut.

Ketika penonton keluar dari auditorium, Ayumi Kisaki, seorang pelakon berusia 30 tahun, berkata persembahan itu membuatkannya memikirkan masalah itu.

“Ia adalah isu yang biasanya saya tidak fikirkan. Tetapi penari yang menonjolkan isu plastik ini membantu saya menganggapnya sebagai isu saya sendiri untuk ditangani,” katanya kepada AFP. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -