Isu Syria, rundingan, Rusia dapat sokongan PBB

BEIRUT, 1 Jan- Satu gencatan senjata dilakukan di seluruh Syria semalam ketika Rusia dan Turki menyelamatkan laluan sebulat suara resolusi PBB yang menyokong usaha mereka untuk “memulakan” perbincangan untuk menamatkan konflik yang menghampiri enam tahun.

Resolusi Majlis Keselamatan bertujuan bagi membuka jalan untuk perbincangan bulan depan di ibu negara, Kazakhstan, Astana di bawah naungan Rusia dan Iran – penyokong kerajaan Syria – dan penyokong pemberontak, Turki.

Turki dan Rusia berkata perbincangan itu akan menambah, bukannya menggantikan, usaha damai yang disokong PBB, termasuk perundingan yang ditetapkan untuk diteruskan 8 Februari di Geneva.

Teks bagi langkah PBB “mengalu-alukan dan menyokong usaha dari Rusia dan Turki bagi menamatkan keganasan di Syria dan memulakan proses politik.” Ia melihat perbincangan Astana itu sebagai ‘langkah penting”.

Langkah itu juga meminta bagi penghantaran “pantas, selamat dan tidak terhalang” bantuan kemanusiaan di Syria.

Rusia dan Turki menaja gencatan senjata sekarang sambil menyokong pihak bertentangan dalam konflik itu, bekerja keras mengenai Syria, termasuk untuk membenarkan pemindahan dari bandar Aleppo yang dikepung.

Konflik Syria itu sekali-sekala melimpah ke negara jiran, Turki, dengan beberapa serangan dipersalahkan ke atas Islamic State (IS) atau militan Kurdis.

Dalam kejadian pertumpahan darah yang baru, sekurang-kurangnya 35 orang terbunuh dan 40 cedera apabila lelaki bersenjata dilaporkan berpakaian seperti Santa menyerang sebuah kelab malam Istanbul di mana orang yang bertemasya meraikan Tahun Baru.

Tiada kumpulan yang mengaku bertanggungjawab bagi serangan tersebut. – AFP