Itali lanjutkan perintah darurat hingga Oktober

ROM, 29 JULAI – Parlimen Itali hari ini memberikan kebenaran untuk melanjutkan perintah darurat negara sehingga 15 Oktober, justeru membenarkan kerajaan lebih kefleksibelan untuk memerangi pandemik koronavirus.

Perintah darurat itu bertujuan mengurangkan pita merah dan mempercepatkan proses pengambilan keputusan untuk kerajaan apabila berdepan bencana seperti gempa bumi, banjir dan malapetaka lain.

Itali ialah negara Eropah pertama yang dilanda krisis koronavirus dan sekatan lebih dua bulan memberikan tamparan hebat kepada ekonomi.

Perintah dijadualkan berakhir pada 31 Julai.

Senat Itali semalam memberikan kebenaran untuk melanjutkan perintah darurat, diikuti oleh dewan menteri-menteri hari ini, yang mengundi 286 berbanding 221 untuk langkah tersebut, dengan lima tidak mengundi.

“Malangnya, pandemik hari ini belum berakhir sepenuhnya, walaupun kesannya lebih terkawal dan terhad dari segi geografi,” kata Perdana Menteri Giuseppe Conte hari ini, menjamin ahli parlimen bahawa pelanjutan tidak semestinya bermakna sekatan baharu.

Lebih 35,000 orang telah terkorban disebabkan koronavirus di Itali, yang menyaksikan lebih 246,000 jangkitan. – AFP

Perdana Menteri Itali Giuseppe Conte menyampaikan ucapan di parlimen mengenai pelanjutan langkah kecemasan koronavirus sehingga 31 Oktober 2020 di Rom kelmarin. – AP