Itali rasmi jambatan Genoa baharu

GENOA, ITALI, 3 OGOS – Itali merasmikan jambatan baharu yang menakjubkan di Genoa semalam, walaupun saudara-mara daripada 43 orang terkorban ketika jambatan lama tersebut runtuh mengatakan kemegahan dan upacara berisiko membayangi tragedi itu kembali.

Jet mewarnai bendera Itali di udara di saat lagu kebangsaan dimainkan, hampir dua tahun ketika lebuh raya Morandi digunakan sebagai laluan ketika hujan lebat dengan ratusan kereta dan beberapa trak menggunakan landasan kereta api.

Presiden Sergio Mattarella akan menjadi orang yang pertama melintasi jambatan baharu tersebut secara rasmi, yang direka oleh arkitek terkenal Itali, Renzo Piano, yang memberikan rekaan jambatan itu melengkung, berkilauan yang membangkitkan lambang kapal sebagai penghormatan kepada sejarah maritim Genoa.

Nama-nama mangsa akan sentiasa dalam ingatan walaupun banyak orang yang mereka sayangi tidak dapat hadir.

“Kami tidak akan berada di perasmian, kami tidak ingin tragedi itu berubah menjadi karnival,” kata Egle Possetti, di mana adik perempuannya meninggal dunia dalam tragedi pada 14 Ogos 2018 bersama suaminya dan dua anak mereka.

“Anda boleh mengadakan pesta besar seperti ini jika anda merobohkan jambatan kerana sudah lama, anda membina yang baharu dan tidak ada yang mati.”

Jambatan Morandi telah dipenuhi dengan masalah struktur selama beberapa dekad, menyebabkan kerja penyelenggaraannya yang mahal dan keruntuhannya menjadi tumpuan kepada infrastruktur Itali yang berderak.

Tragedi itu juga mengakhiri konsesi lama penyelenggaraan lebuh raya oleh syarikat yang dimiliki oleh keluarga Benetton yang berkuasa.

Jambatan struktur berteknologi tinggi baharu akan mempunyai empat robot penyelenggaraan yang berjalan sepanjangnya untuk melihat cuaca dan hakisan, serta sistem penyahlembapan khas untuk mengehadkan pengakisan.

Ia dijangka dibuka pada hari Selasa atau Rabu ini. –AFP

Pemandangan jambatan baharu San Giorgio semasa hari perasmian jambatan tersebut pada 3 Ogos di Genoa. Struktur tinggi baharu itu akan dilengkapi dengan empat robot penyelenggaraan di sepanjang jambatan bagi mengesan hakisan dan pereputan serta dipasang sistem penyahlembapan bagi mengehadkan pengakisan. – AFP