Friday, December 2, 2022
23.8 C
Brunei

-

ITE latih pelajar pertanian produktiviti tinggi

SINGAPURA – Sebuah kemudahan pertanian automatik sepenuhnya telah dilancarkan di ITE College East pada Khamis lalu, sebagai sebahagian daripada usaha Singapura untuk meningkatkan latihan dalam kemahiran pertanian produktiviti tinggi.

Dikenali sebagai Horticulture Technology Hub atau HortITEch Hub, makmal seluas 92 meter persegi akan melatih pelajar dalam kursus diploma pengajian kerja teknologi pertanian dan akuakultur yang akan dilancarkan pada 2023.

Pelajar ITE College East yang kini mengikuti kursus seperti hortikultur, sains makanan dan juga kejuruteraan mekanikal akan terlibat dalam penyelenggaraan hariannya.

Pengarah Sekolah Kejuruteraan ITE College East, Alfred Tan berkata kira-kira 500 pelajar akan mendapat manfaat daripada pendedahan tambahan yang disediakan oleh hab baharu itu.

“Pelajar boleh kembali ke makmal mereka untuk melakukan beberapa ujian tentang nilai pemakanan tanaman yang ditanam di sini,” katanya.

Para pelajar menunjukkan tanaman semasa pembukaan Horticulture Technology Hub di ITE College East. – ANN/The Strait Times

Beliau menambah bahawa peluang keusahawanan untuk pelajar boleh diwujudkan, kerana sayur-sayuran yang dituai dari makmal boleh dijual

Dengan cara ini, makmal akan menyediakan pelbagai peluang disiplin untuk pelajar, katanya.

Tan berkata kursus akan memudahkan pendebungaan silang teknologi antara rakan kongsi industri dan kemudahan itu, meningkatkan produktiviti.

“Memandangkan pelajar dijangka bekerja empat hari seminggu dalam pekerjaan mereka dan menghabiskan satu hari di kemudahan itu, harapan adalah mereka akan dapat membawa teknologi dan proses yang dipelajari di tempat kerja ke kemudahan itu dan sebaliknya.”

Ini mungkin batu loncatan untuk membantu Singapura mencapai sasaran 30 kali 30, di mana 30 peratus daripada keperluan makanan negara akan dihasilkan dalam negara menjelang 2030, katanya.

Hab akuakultur yang berasingan sedang disediakan untuk melengkapkan program kerja kajian, kata Tan, sambil menambah bahawa butiran lanjut mengenai program dan pusat akuakultur akan diumumkan kemudian.

Pelajar, Ethann Lew, 17, berkata, diberi peluang untuk berlatih di kemudahan tersebut akan melengkapkannya dengan kemahiran yang relevan menjelang 2030.

“Jika Singapura benar-benar menjadi hab teknologi pertanian menjelang 2030, saya percaya bahawa banyak negara, terutamanya yang mempunyai banyak tanah, akan menghubungi kami untuk memaksimumkan hasil mereka dan meminjam kepakaran kami,” katanya.

Memetik AppHarvest permulaan teknologi pertanian AS, yang mengeluarkan sayur-sayuran dalam persekitaran dalaman, Ethann berkata bahawa kemahiran yang dipelajarinya akan membolehkannya mempertimbangkan pekerjaan antarabangsa juga. – ANN/The Strait Times

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

India sandang jawatan Presiden G20, Majlis Keselamatan PBB

NEW DELHI, 1 DIS – India menyandang jawatan presiden G20 dan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) mulai hari ini, lapor Sputnik. G20 ialah forum antara kerajaan...
- Advertisment -