Jaga imej pantai kitani

Oleh Yusrin Junaidi
Gambar oleh Muiz Matdani

BANDAR SERI BEGAWAN, 15 Jan – Dalam usaha untuk menjaga imej dan kebersihan pantai di negara ini, lebih 50 orang penjaja sekitar Pantai Jerudong yang terdiri daripada warga emas dan para belia telah turut serta dalam kempen kebersihan di sekitar 300 meter kawasan berkenaan, hari ini.

Tujuan kempen itu dijalankan kerana pantai tersebut merupakan salah satu destinasi menarik untuk dikunjungi dan dijadikan tempat berkelah bersama keluarga terutama di hujung minggu dan musim cuti penggal persekolahan.

Menurut Haji Mazin bin Tinggal selaku wakil salah seorang peniaga menyatakan, keprihatinan pihak-pihak seperti para penjaja sekitar Pantai Jerudong dengan sokongan pihak Jabatan Alam Sekitar, Taman dan Rekreasi (JASTRe), Jabatan Daerah dan Muara termasuk para sukarelawan yang terdiri daripada warga emas dan belia Kampung Jerudong dalam menjaga imej dan kebersihan alam sekitar di negara ini wajar mendapat pujian.

Ketika kempen kebersihan itu dijalankan.
Ketika kempen kebersihan itu dijalankan.
Haji Mazin ketika ditemu bual Media Permata.
Haji Mazin ketika ditemu bual Media Permata.

Haji Mazin menambah, orang ramai turut sama berperanan menjaga imej negara dengan mengekalkan kebersihan alam sekitar agar dapat menarik lebih ramai pelancong atau pengunjung datang ke negara ini.

Para pengunjung pantai juga digesa untuk mengekalkan kebersihan dan memastikan sampah sarap dibuang di tempat pembuangan sampah yang telah disediakan.

Menjaga dan memelihara kebersihan alam sekitar seperti pantai-pantai di negara ini bukan hanya terletak di atas bahu pihak JASTRe atau sukarelawan, tetapi ia juga merupakan tanggungjawab semua khasnya para pengunjung.

Menurut Haji Mazin lagi, kempen ini diadakan bagi mewujudkan persekitaran yang bersih dan sesuai dengan kehendak Islam yang mengutamakan kebersihan.

Kempen ini juga diadakan untuk memupuk kesedaran tentang kepentingan menjaga kebersihan kawasan sekitar Pantai Jerudong, di samping mengeratkan hubungan dalam kalangan penjaja tamu dan penduduk kampong.