Jamaica jumpa AS di Texas

WASHINGTON, 23 JULAI – Amerika Syarikat akan menjadi tuan rumah kepada Jamaica dalam perlawanan kelayakan Piala Dunia 2022 pada 7 Oktober, di Austin, Texas, demikian diumumkan oleh Persekutuan Bola Sepak AS semalam.

Perlawanan itu akan menjadi kelayakan Piala Dunia lelaki AS pertama yang diadakan di Austin, Texas.

“Apa yang berlaku di Austin beberapa tahun kebelakangan ini luar biasa,” kata jurulatih pasukan kebangsaan lelaki AS, Gregg Berhalter.

“Sungguh mengagumkan cara bandar menerima sukan ini, kemudahan bertaraf dunia yang mereka kembangkan dan yang paling penting bagi kita suasana yang diciptakan peminat di stadium.

“Itulah jenis persekitaran yang kami perlukan untuk Kelayakan Piala Dunia di tempat kami dan saya tahu ia adalah sesuatu yang dihargai oleh pemain kami.”

Pasukan Amerika mencatat 17-3 dengan keseluruhan lapan seri menentang Jamaica, menjelang pertemuan pasukan itu di separuh akhir Piala Emas Ahad ini, dengan 7-1 dengan enam seri dalam pertandingan kelayakan Piala Dunia.

Ini akan menjadi pertandingan pertama dari tiga perlawanan dalam tujuh hari untuk AS, yang akan bertolak ke Panama pada 10 Oktober dan akan menjadi tuan rumah kepada Costa Rica tiga hari kemudian.

Lapan pasukan Amerika Utara akan bermain dalam kejohanan kelayakan ‘home and away round robin’ untuk menentukan tiga pasukan yang layak ke Qatar 2022.

Pemenang tempat keempat beraksi di playoff antarabangsa untuk tempat terakhir. – AFP